fblogo   twlogo   ytlogo


četvrtak, 02 februar 2012 17:23

Podrška međunarodnog pokreta

 

Nakon napada nožem na našeg druga Matiju Medenicu, učesnika studentskog protesta na Filozofskom fakultetu, pokrenuli smo inicijativu za stvaranje mreže solidarnosti koja će štititi pravo na protest svim ugroženim društvenim grupama, protiv državne represije i sve učestalijih napada fašista.

Kampanju su do sada podržali Plenum Filozofskog fakulteta i nekolicina sindikalnih i organizacija iz civilnog sektora. Takođe, dobili smo i brojna pisma podrške iz inostranstva.

Ovde prenosimo nekoliko pisama podrške, a od narednog broja Solidarnosti redovno ćemo izveštavati o toku kampanje. Za više informacija pišite na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Kao predsednica lokalnog ogranka Nacionalnog sindikata univerzitetskih predavača na RMIT univerzitetu želela bih da izrazim solidarnost sa studentima u Srbiji koji protestuju protiv povećanja školarina i komercijalizacije obrazovanja na Beogradskom Univerzitetu. Takođe sam duboko zabrinuta zbog eskalirajuće državne represije, kao i zbog rastućeg samopouzdanja nasilnih nacističkih grupa.

Inspirisana sam vašom hrabrošću i istrajnošću i želim vam sreću u dobijanju šire podrške za ovu važnu kampanju.

Solidarno,

Melisa Sli

 


 

Liga socijalističkih radnika u Nigeriji dobila je vest o drskom napadu na studente koji su legitimno protestovali protiv povećanja školarina na Univerzitetu u Beogradu. Perpetuacija desničarskog nasilja isprepletanog sa državnim progonom ove omladine u Srbiji je u najmanju ruku vredno osude.

LSR dalje vidi napad nožem na člana socijalističke grupe Marks21 i pokretanje disciplinskih mera protiv onih koji su napadnuti, kao osoben šamar u lice svima onima koji se bore za bolje društvo. Jednoglasno osuđujemo ove gnusne činove i zahtevamo da se preduzmu koraci za njihovo ispravljanje.

Stoga kategorički pozivamo na:

- odustajanje od svih disciplinarnih mera protiv studenata;

- sprovođenje nezavisne istrage u vezi sa napadom nožem na studenta aktivistu, putem panela sastavljenog od predstavnika studenata iz Plenuma, sindikata i kritičog dela srbijanskog civilnog sektora;

- momentalno smanjenje školarina. Obrazovanje jeste i mora biti pravo, a ne privilegija.

Stojimo čvrsto uz srbijanske studente u času njihovog ustanka koji retrogradne snage nastoje da potisnu. Usudite se na borbu i na pobedu!

Baba Aje

Ispred CK LSR

 


Drage drugarice i drugovi,

U ime Internacionalnih socijalista u Holandiji želim da izrazim svoju solidarnost i poželim vam snage u borbi protiv komercijalizacije visokog obrazovanja i besramnih napada države i radikalne desnice. Ostanite jaki i pokušajte da ovu represiju preokrenete u svoju korist.

S podignutom pesnicom!

Maina van der Zvan

 


Studentski klub Solidarnosti na Univerzitetu u Sidneju u potpunosti podržava protest srpskih studenata protiv smanjenja državnih ulaganja u obrazovanje, kao i njihovu kampanju za pravo na protest uopšte. Vi ste inspiracija i našem studentskom otporu neoliberalnim napadima na obrazovanje, a sigurni smo i širom sveta. Osuđujemo kukavičko nasilje nad studentima u Beogradu i Novom Sadu, uključujuci i namerni napad nožem na studentskog vođu Matiju Medenicu od strane neonacista. Pored toga, pridružujemo se studentima u njihovom zahtevu da uprava Univerziteta preuzme punu odgovornost za svoju ulogu u ohrabrivanju ovog nečuvenog nasilja, da se izvini za lažne optuzbe i povuče sve namerene kaznene mere protiv studenata.

Jedan svet, jedna borba!

Solidarno,

Adam Adelpur

Freja Bundey (članica Saveta studentskih predstavnika na Univerzitetu u Sidneju)

Erima Dal

Ben Darmendra

Kler Fester

Vivian Honan

Lora Hopkins

Eliot Hoving

Laklin Maršal

Nejtan Mekdonel

 


Dodao bih svoj potpis protestu protiv napada na srpske studente.

Solidarno,

Filip Ilkovski, doktor nauka, član Prezidijuma sve-poljskog sindikata nastavnika na Univerzitetu u Varšavi

Pročitano 2957 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Radnička borba u Evropi

Šta nećete pročitati u vestima o izborima u Francuskoj

Kako tumačiti rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj i šta to znači za radikalnu levicu širom Evrope?

Imperijalizam

Trampovi ratovi: još jedan razlog za demonstracije protiv Vučića

Treba nam protestni pokret koji je nezavisan i protiv velikih sila, kao i protiv Vučića, piše Vladimir Unkovski-Kori...

Politika i društvo

Orbanova ofanziva na CEU

Stefan Gužvica piše o najnovijoj represivnoj meri Orbanovog režima: napadu na Srednjoevropski univerzitet (CEU) u Budimp...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12c. Altise

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua ...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12b. Gramši

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12a. Lukač

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.