fblogo   twlogo   ytlogo


petak, 06 avgust 2010 16:18

Sarkozijevo raspirivanje rasizma

  Čarli Kimber

U pokušaju da skrene pažnju sa skandala koji prati troškove francuske vlade, kao i sa revolta protiv njegovog napada na penzije, francuski predsednik Nikola Sarkozi pribegao je taktici pronalaženju žrtvenog jarca.

Ovo je samo jedan primer trenda rasprostranjenog širom Evrope koji diktira raspirivanje mržnje i podela u pokušaju da se otupi opozicija planovima vlasti da nas primoraju da platimo za krizu.

Sarkozi je krajem jula pozivao na novi „rat protiv kriminala“. Izjavio je i da će osobama koje su rođene u inostranstvu biti oduzeto francusko državljanstvo ukoliko napadnu policiju ili druge javne službenike, cinično zamućivao koncepte „imigranta“ i „kriminalca“ i verbalno se iživljavao nad Romima i čergarima.

„Mi trpimo posledice zbog toga što je imigracija 50 godina bila nedovoljno regulisana, što je dovelo do neuspeha integracije“, rekao je.

Otrovna i rasistička zastrašivanja Sarkoziju nisu strana. Kako bi pridobio glasače da iz straha glasaju za njega, on se u više navrata koristio idejom o divljem i stranom „rakaju“ (ološu).

Sarkozi Francusku deli na one koji rade teško i poštuju zakon i na one koji su kriminalni i bezvredni. Međutim, on je svojim poslednjim komentarima otišao dalje nego ikada do sad.

Nekoliko mera koje je zahtevao da se donesu odražavaju politiku Žan-Mari Lepenove fašističke partije Nacionalni front. Nekolicina francuskih analitičara kritikovala je njegov plan rekavši da je pro-nacistički višijevski režim u Francuskoj slične mere koristio protiv jevreja.

Sarkozi se nada da će pokupiti glasove ekstremne desnice, međutim verovatnije je da će samo uspeti u tome da ojača Nacionalni front i da mu legitimitet.

Ministar unutrašnjih poslova, Bris Hortefu, prati Sarkozijevu retoriku u korak. On je upozorio da bi građanstvo moglo takođe da reaguje i na one koji se proglase krivima za druge prekršaje, poput poligamije ili drugih „teških kriminalnih dela“.

Aktivnosti
Reči vode aktivnostima. Onda kada predsednik ponudi vođstvo, besni psi koji rade za državu znaju šta im je činiti.

Policija je u petak 30. jula odvezla 50 Romkinja i Roma iz skvota u Montreju na istoku Pariza.

Policija je i pre ove „nema-više-zezanja“ kampanje razbila demonstracije od 150 ljudi, mahom imigrantkinja iz Afrike, koji su protestovali protiv toga što su bili izbačeni iz skvotova u jednom predgrađu Pariza.

Gotovo svi su imali sve potrebne papire i živeli su u Francuskoj po deceniju i duže.

Video snimak izbacivanja (dostupan na www.youtube.com/watch?v=UFewVLSW0tU) prikazuje policiju koja napada žene, decu i muškarce. Jedna od posebno stravičnih scena prikazuje policajce koji odvlače ženu koja na leđima drži bebu.

Ovo se desilo na istoj lokaciji za koju je Sarkozi pretio da će je vatrogasnim crevom počistiti od narko-bandi. Lokalni predstavnici policije odbacili su optužbe za brutalnost – portparol policije je izjavio da se žena sa bebom na leđima „bacila na zemlju, tako da policajci nisu isprva mogli da vide njenu bebu“.

Opoziciona Socijalistička partija kritikovala je Sarkozijeve najekstremnije izjave. Međutim, i njeni predstavnici su zahtevali veću potrošnju na policiju i izjavljivali kako Sarkozi ne radi dovoljno na polju suzbijanja kriminala.

Takođe, moglo bi se reći i da je Sarkozi dobio vetar u leđa da muslimankama zabrani da nose odeću koja prekriva celo lice – budući da je parlament glasao sa 335 glasova za i samo jednim protiv.

Francuska je u opasnosti od poplave desničarskih mera koje prave nove podele kako bi slomile otpor budžetskoj seči.

Neki od onih koji su na meti ovih napada već uzvraćaju udarac. U malom mestu Sent-Injan, u centralnoj Francuskoj, grupa od oko 50 Roma naoružanih sekirama napala je policijsku stanicu nakon što je policajac upucao i ubio dvadesetdvogodišnjeg mladića.

Moramo organizivati jasan otpor rasizmu i islamofobiji, ali i klasnu alternativu ideji da radništvo treba da plati za krizu.

Milioni francuskih radnica i radnika će 7. septembra učestvovati u štrajkovima i protestima protiv penzione „reforme“. To jedinstvo, spojeno sa političkim argumentima protiv rasizma i budžetske seče, može da porazi Sarkozijevu strategiju.

Pročitano 2722 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.