fblogo   twlogo   ytlogo

Imperijalizam

Dragan Plavšić objašnjava pozadinu širenja NATO-a na Balkanu i šta to znači za regionalnu levicu.

petak, 04 december 2015 13:44

Budućnost levice u Ukrajini

Sukobi oligarskih klanova i uplitanje imperijalističkih sila Ukrajinu su 2014. godine uvukli u građanski rat. Sveprisutna nacionalistička histerija i dalje odvlači pažnju od surovih neoliberalnih mera za koje se zalažu i pro-ruska i pro-evropska desnica. One za sada deluju kao jedine dve političke opcije prisutne u Ukrajini. Gde je ukrajinska levica, kakvu alternativu ona može da ponudi i koje joj sve prepreke stoje na putu? Aleksa Tomić piše o toku sukoba i ulozi ukrajinske levice.

Vladimir Unkovski-Korica pita šta stoji iza rušenja ruskog aviona na tursko-sirijskog granici.

Vladimir Unkovski-Korica piše o korenima Islamske Države Iraka i Levanta nakon terorističkih napada na Pariz.

Stav Marks21 povodom napada u Parizu. Pišu Katarina Đurđević i Igor Brajić.

četvrtak, 01 oktobar 2015 10:19

Protiv bombardovanja Sirije

Prenosimo članak jednog od vodećih ličnosti britanskog antiratnog pokreta povodom do nedavno sve izvesnije vojne intervencije Britanije u građanskom ratu u Siriji. Članak jasno objašnjava istorijat konflikta u Siriji, te i zašto ratno huškanje Zapada takođe sve neposrednije uvlači Rusiju u konflikt. Budući da je sinoć i došlo do prve vojne intervencije Rusije van granica bivšeg SSSR-a nakon njegovog raspada, ovaj se članak može shvatiti kao dalekovid. On takođe pokazuje da je za revolucionarnu levicu najbitnije da ostane protivnica svoje vladajuće klase, kako bi ojačala svoje pozicije protiv svojih vladara, ali i kako bi otvorila prostor za pokrete odozdo u zemljama žrtvama imperijalizma da se bore za interese najširih društvenih slojeva protiv vladara u svojim zemljama. Ukoliko dolazi do mešanja imperijalizma, zapadnog i istočnog, u nekoj zemlji, progresivni pokreti bivaju oslabljeni. To se jasno vidi na Balkanu, gde taktika zavadi, pa vladaj, sprečava rađanje autentičnih radničkih pokreta već decenijama. Sada se jasno i vidi u Siriji, gde imperijalističko mešanje pokazuje opasnost širih ratova i sukoba na svetskom planu. Nama u Srbiji mora da bude u prvom planu ono što se dešava na Bliskom istoku, jer se Aleksandar Vučić priključio zapadnom imperijalističkom pohodu protiv tzv Islamske države. Jasno je da je imperijalistička intervencija na Bliskom istoku izazvala mnoge smrti i humanitarnu katastrofu, koja je dovela i do izbegličke krize u regionu i Evropi. Rešenja za probleme koje stvara imperijalizam ne možemo naći podrškom jednoj ili drugoj imperijalističkoj sili, niti u uskim granicama nacionalnih država, već u međunarodnoj solidarnosti koja se stvara odozdo i protiv svih vladajućih klasa. Ni Vašington, ni Moskva, već međunarodni socijalizam!

Novi rat u Jemenu, koji predvodi najreakcionarnija država Bliskog istoka i bliska saveznica aktuelne Vlade Srbije, Saudijska Arabija, može da se završi jedino katastrofom. Preveo, Marko Jovanović.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 naredna > poslednja >>
2/4

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.