fblogo   twlogo   ytlogo

Imperijalizam

Prenosimo dosta emotivni Fejsbuk post jednog od istaknutijih predstavnika ukrajinske nove levice, Volodimira Iščenka iz Centra za društvena istraživanja u Kijevu, koji je u poslednjih nekoliko dana preveden na desetak jezika. Očekujte dublje analize dešavanja u Ukrajini u narednim danima kod nas na sajtu.

Prenosimo javno pismo 30 intelektualaca/ki, objavljeno juče u britanskom listu The Guardian

Potpredsednik vlade, Aleksandar Vučić, potpisao je sramne vojne ugovore s ključnim saveznicima SAD na Bliskom istoku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Izrael se ponovo obrušio u kampanju terora protiv naroda Gaze. Izveštava, Džonatan Monder
ponedeljak, 15 avgust 2011 22:46

Alternativa je balkanska federacija

Objavljeno na sajtu novossti.com.

U tri radna dana, od 21. do 23. jula, u organizaciji Rosa Luxemburg Stiftunga održana je na Fruškoj gori ljetna škola na temu “Kriza, odgovori, ljevica”. Uglavnom mlađi intelektualci s područja Jugoslavije, od kojih su neki ili obrazovanjem ili adresom vezani i uz druge evropske zemlje, referirali su i raspravljali o kapitalizmu i krizi, o tome što nakon neoliberalizma, sasvim neretorički pokušavši odgovoriti na pitanje: Čemu još ljevica?

Jedan od govornika bio je i Andreja Živković, sociolog na doktorskim studijima u Cambridgeu. Polje njegovog interesa – politička ekonomija tranzicije u Jugoistočnoj Evropi i historija socijalističke misli na Balkanu – zbog recentnog razvoja događaja našlo se u središtu  teorijskog i praktičnog događanja koje, urgentnošću potrebe za političkom intervencijom, nadilazi puko akademsko zanimanje. Razgovor smo vodili u pauzi skupa, na mješavini srpsko-hrvatskog jezika i upotrebe engleskih termina koju smo, bez cenzorske namjere, pretočili u hrvatski novinarski jezik.

Kada je počela revolucija u arapskom svetu, malo ko je očekivao da će stići i u Libiju – zemlju pod gvozdenom pesnicom Muamera Gadafija.

Ne smemo se zavaravati da će vojna intervencija u Libiji, predvođena Britanijom, Francuskom i SAD, dovesti do demokratije i slobode.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 naredna > poslednja >>
3/4

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.