fblogo   twlogo   ytlogo


nedelja, 05 maj 2013 21:49

Baba Aje: Nezavisno organizovanje daje samopouzdanje studentkinjama

 

Nigerijski revolucionar Baba Aje ekskluzivno za Solidarnost o pokretanju kampanje Radničkog socijalističkog saveza (SWL) za popularizaciju socijalističkih ideja među studentkinjama. Aje je predsednik SWL-a i šef Instituta za obrazovanje i istraživanje pri Sindikatu zaposlenih u zdravstvu. Razgovor vodio Andreja Živković

Patrijarhalna priroda društva znači da je obično veoma malo žena angažovano na radikalnoj levici. Ove dve činjenice se i međusobno učvršćuju: to što je mali broj žena angažovan čini ih nesigurnijima. Prva osoba koja se našla na čelu našeg nacionalnog sekretarijata bila je žena; trećinu našeg vođstva čine žene. To, međutim, nije dovoljno. Moramo privući više žena u borbu i napraviti od njih revolucionarne kadrove.

Dve trećine našeg članstva, koje broji 1000 ljudi, trenutno studira. Kako bismo izgradili ženske kadrove odlučili smo da pokrenemo kampanju – Akciju za prava studentkinja (FESRA) – koja bi razvila teorijske i organizacione sposobnosti naših članica i studentskih aktivistkinja.

Ideja za kampanju potekla je od naših drugarica. Odlučili smo da organizujemo radionice za članice partije i bilten koji bi izdavale sve žene aktivne u FESRA-i. Želimo da inspirišemo žene da postanu politički aktivne i samouverene, da predvode borbe – ne samo borbe za prava žena, već i za oslobođenje čitavog čovečanstva od kapitalističkog ugnjetavanja. U patrijarhalnom društvu žene moraju da postanu mnogo samouverenije da bi se uključile u politiku. Mi hoćemo da izgradimo poverenje. Aktivistkinje koje su već učestvovale u društvenim pokretima igraju ključnu ulogu u izgradnji tog poverenja, jer utiču na mlade žene i studentkinje da se bore za svoja prava i jednakost. U većini naših lokalnih ogranaka, na primer, iskusne drugarice zadužene su za razvoj FESRA-e i prenošenje svojih revolucionarnih iskustava novim regrutkinjama.

Mi ne verujemo da je moguće izboriti se za socijalističko društvo bez jednakog učešća i žena i muškaraca u toj borbi. NVO sektor, koji ima nekog uticaja na sindikate, pitanje jednakosti redukuje na inicijative za donošenje zakonskih mera (rodni mejnstriming). Zato nam je potrebna FESRA. Njen krajnji cilj je stavljanje ženske emancipacije u središte samoemancipacije radničke klase.

Pročitano 2321 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Radnička borba u Evropi

Šta nećete pročitati u vestima o izborima u Francuskoj

Kako tumačiti rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj i šta to znači za radikalnu levicu širom Evrope?

Imperijalizam

Trampovi ratovi: još jedan razlog za demonstracije protiv Vučića

Treba nam protestni pokret koji je nezavisan i protiv velikih sila, kao i protiv Vučića, piše Vladimir Unkovski-Kori...

Politika i društvo

Orbanova ofanziva na CEU

Stefan Gužvica piše o najnovijoj represivnoj meri Orbanovog režima: napadu na Srednjoevropski univerzitet (CEU) u Budimp...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12c. Altise

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua ...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12b. Gramši

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12a. Lukač

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.