fblogo   twlogo   ytlogo

Istorija

Preminula je drugarica Ida Sabo, partizanka, predsednica Antifašističkog fronta žena Vojvodine i antifašistička aktivistkinja do zadnjeg dana. Ovde u njenu čast prenosimo intervju koji nam je dala za 25. broj Solidarnosti. Slava joj!

Danas je šesnaesta godišnjica obaranja Slobodana Miloševića. Prenosimo ovde članak Matije Medenice na temu današnje relevantnosti tog događaja. Članak je prvobitno objavljen na sajtu Mašina.

nedelja, 07 avgust 2016 13:10

Ko je zapravo bio Lav Trocki?

Jedan čitalac našeg fejsbuk pejdža nam je postavio pitanje ko je zapravo bio Lav Trocki. Pavle Ilić je odgovorio, a ovde objavljujemo malo proširenu verziju odgovora.

Kako izgraditi partiju sa više od 1,000 kadrova sa početne tačke od par desetina članova? Prevodom ovog članka se nadamo da će onima koji razmišljaju o pristupanju našoj organizaciji učiniti pristupačnijom našu viziju izgradnje masovne revolucionarne organizacije, iako su uslovi danas i ovde drugačiji od onih opisanih u tekstu. Ovakvi tekstovi podgrevaju maštu o tome šta je moguće uz uporan revolucionarni rad: Aleks Snoudon, član organizacije Counterfire u UK, analizira razvoj pionirske radikalne marksističke organizacije, Internacionalnih socijalista/kinja, prethnodnice dugo najveće revolucionarne partije u Britaniji, Socijalističke radničke partije. Pozivamo vas da pročitate tekst i da nam javite vaša razmišljanja, pa i da se uključite u rad Marks21.

Da li je radništvo imalo vlast u SFRJ? Da li je krahom Jugoslavije krahirao socijalizam? Ova pitanja postavlja Vladimir Unkovski-Korica u članku objavljenom u sklopu projekta Forum za primenjenu istoriju. Unkovski-Korica će govoriti 7. maja u Muzeju Jugoslavije u 6 sati sa drugim stručnjacima na ovu temu – dođite da se upoznamo!

četvrtak, 19 mart 2015 18:15

Pariska komuna

Kako bi izgledala radnička revolucija i država? Nama je teško da tako nešto zamislimo, jer nismo videli tako nešto veoma dugo u Evropi. Treba naglasiti da ni prvi talas svetske revolucije koja je započeta Ruskom revolucijom 1917. nije imala uzore. Prva radnička država uspostavljena je davne 1871, a generalna proba za revoluciju u samoj Rusiji se dogodila tek 1905, kada je radnički i seljački bunt ugušen, a demokratska sloboda tek delimično osvojena. Mi smo u Srbiji imali generalnu probu za radničku vlast 5. oktobra, ali je nedostatak leve političke alternative u radništvu osigurao da je plodove 5. oktobra preuzela isključivo novopečena buržoazija. Treba zato naučiti lekcije 1871. Treba izgraditi nemilosrdnu volju u radnom narodu da uzme i da brani vlast isključivo za sebe i svoje saveznike. To je glavna lekcija Pariske komune, o kojoj objavljujemo tekst našeg velikog marksiste, Dimitrija Tucovića, povodom godišnjice Komune.

Ovaj članak prvi put je objavljen 2006. godine na internet portalu Antikapitalizam. Napisan je na desetu godišnjicu krize koja je godinu dana kasnije dovela do narodnog ustanka u Albaniji protiv države i elita, nakon pucanja kreditnog balona u toj zemlji. Članak je aktuelan zbog važnosti dužničke ekonomije širom Balkana, kao i zbog lekcija koje može da pruži levim pokretima danas. Ovde objavljujemo neznatno redigovanu verziju prvobitnog teksta. Autor je član Marks21.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 naredna > poslednja >>
2/4

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

IMPERIJA I PODELA: NASILNI KRAJ BRITANSKOG RADŽA

Suprotno ružičastom pogledu na dekolonizaciju, kraj britanske vladavine u Indiji je bio obeležen nemarom i dvoličnoš...

Radnička borba

Masovni štrajk: šta je pisala Roza Luksemburg o radničkoj borbi?

Sto jedanaest godina nakon što je prvi primerak “Masovnog štrajka” nemačke revolucionarke poljskog porekla, Roze Luk...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.