fblogo   twlogo   ytlogo


ponedeljak, 11 jun 2012 13:11

Akcija solidarnosti sa narodom Grčke na spomeniku Rigi od Fere u Beogradu

  Redakcija
Akcija solidarnosti sa narodom Grčke na spomeniku Rigi od Fere u Beogradu

17. juna Grčka glasa protiv mera štednje: protiv diktature kapitala! Narod Grčke, predvođen radničkom klasom, već godinama se bori protiv mera štednje i sada se nalazi na pragu preuzimanja vlasti nad sopstvenom zemljom iz ruku EU-imperijalizma, kog zanima isključivo naplata nametnutog duga. Sama pomisao na stvaranje radničke vlade bacila je evropske kapitaliste i njihove političare i birokrate u paniku. Zbog toga već nedeljama vode beskompromisan medijski rat protiv grčke levice. Učiniće sve da zaustave volju naroda koji odbija da sluša diktat bogataša i preživljava u bedi. Zato su već nakon rušenja prethodne vlade koja je sprovodila mere štednje bez izbora Grčkoj nametnuli tehnokratsku vladu bankara i tajkuna.

Mere štednje koje Evropska komisija, MMF i Evropska centralna banka – Trojka – testiraju na narodu Grčke primenjivaće se u svim dužničkim ekonomijama, kakva je i Srbija. Narod Grčke je u istorijskoj prilici da ovaj pogubni eksperiment zaustavi i postane primer ostatku Bakana, Evrope i sveta.

Akcija solidarnosti sa narodom Grčke na spomeniku grčkom revolucionaru Rigi od Fere najavljuje miting solidarnosti koji će se 17. juna u 18 časova održati na beogradskom Trgu republike (https://www.facebook.com/events/245818332189373/). Riga od Fere je ubijen 1798. godine u Beogradu zbog pokušaja da podigne pan-balkanski ustanak protiv Osmanskog carstva. Danas smo svi Grkinje i Grci!

Za radničku vladu u Grčkoj i nastavak antikapitalističke borbe na radnim mestima, ulicama i univerzitetima! Za međunarodnu solidarnost protiv kapitalističke krize! Za ujedinjeni Balkan protiv dužničkog ropstva i eksploatacije – za narodnu demokratiju!

Pročitano 2218 puta

video

Dim lights Embed Embed this video on your site

1 komentar

  • Link prema komentaru utorak, 12 jun 2012 09:23 komentarisao/la Dule

    Da li za taj dan postoji neka organizacija i u drugim gradovima? Mislim na gradove u Srbiji, konkretno na Niš.

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.