fblogo   twlogo   ytlogo

Ostala saopštenja

Manolis Glezos, heroj antifašističkog otpora okupaciji iz perioda Drugog svetskog rata i poslanik Sirize u Evropskom parlamentu, danas je iz Brisela izneo oštru kritiku grčke vlade, povodom njene strategije tokom pregovora sa kreditnim poveriocima i vidne promene retorike. On podseća da „između tlačitelja i tlačenog nema ni govora o kompromisu, sve nalik tome nemoguće je između okupatora i okupiranog. Jedino rešenje je sloboda“.

Prenosimo sadržaj pisma poslatog boračkim organizacijama širom eks-Ju, povodom besramne državne revizije istorije oslobođenja Beograda od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Levičarski aktivisti/kinje iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, okupili su se 7. i 8. juna u Minsku, nakon čega su izašli sa zajedničkom rezolucijom:

četvrtak, 29 maj 2014 15:26

DEA: Kuda dalje nakon Sirizine pobede?

U većini zemalja na izborima za Evropski parlament održanim prošlog vikenda najveće pobednice bile su desničarske partije. Najveći izuzetak je Koalicija radikalne levice, ili Siriza, koja se upisala u istoriju zauzimanjem prvog mesta na nivou Grčke.

Siriza se pre dve godine otisnula sa izborne margine, kada je u dva uzastopna navrata umalo pobedila na izborima za grčki parlament. Od tada Grčkom vlada desni centar, partija Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa, koji po diktatu „Trojke" – Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – sprovodi burtalne mere štednje kao preduslov za bejlaut grčkog finansijskog sistema. Nova demokratija se oslanja na mlađeg partnera u svojoj koalicionoj vladi – partiju levog centra, Pasok, nekada dominantnu političku partiju u Grčkoj.

Budući da je nemilosrdna ofanziva budžetske štednje i dalje u toku, ali i da su masovni štrajkovi i borbe poslednjih godina opadanju, mnogi su predviđali pad izborne snage Sirize. Pa ipak, pobeda ove levičarske partije ne samo na evropskim, već i na lokalnim i pokrajinskim izborima, dokazuje kontinuiranu popularnost njene poruke beskompromisnog odbijanja štednje i ucena Trojke. Lider Sirize, Aleksis Cipras, zatražio je prevremene parlamentarne izbore, tvrdeći da je pobeda njegove stranke pokazala da koaliciona vlada više nema mandat da vlada.

U ovom saopštenju, Internacionalistička radnička levica (DEA, po njenim inicijalima na grčkom) – koja je 2004. godine sudelovala u osnivanju Sirize i koja je danas vodeća snaga njene Leve platforme, koja okuplja levičarske snage unutar partije – analizira rezultate izbora i njihovo značenje za borbe koje predstoje.

Protesti su zahvatili Bosnu i Hercegovinu. Više od dve decenije privatizacije, gašenja društvenih preduzeća i fabrika, konstantni rast nezaposlenosti i srozavanje životnog standarda imaju svoju granicu. Radnice i radnici tuzlanskih preduzeća koja su kroz tranziciju uništena, pokrenuli su proteste. Ubrzo su im se priključile hiljade sugrađana, ali i stanovnici Mostara, Bihaća, Sarajeva...

Učesnici i učesnice „Levog samita Srbije" upućuju podršku protestima koji su pokrenuti od strane tuzlanskih radnika i radnica. Naše situacije su vrlo bliske. Zapravo, situacije radnika i radnica širom bivše Jugoslavije gotovo da su preslikane. Imajući to na umu, najmanje što danas možemo da uradimo jeste da vam uputimo pisanu podršku.

subota, 08 jun 2013 19:03

Solidarnost s narodom Turske

English version of the solidarity statement can be accessed here: http://www.criticatac.ro/22812/solidarity-people-turkey/

Prenosimo saopštenje koje je usvojila kampanja Solidarnost sa narodom Grčke na diskusiji održanoj 21. juna u Kabinetu koju je organizovao naš časopis nakon uspešnog mitinga solidarnosti sa grčkim narodom 17. juna na Trgu republike.

<< prva < prethodna 1 2 naredna > poslednja >>
1/2

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

IMPERIJA I PODELA: NASILNI KRAJ BRITANSKOG RADŽA

Suprotno ružičastom pogledu na dekolonizaciju, kraj britanske vladavine u Indiji je bio obeležen nemarom i dvoličnoš...

Radnička borba

Masovni štrajk: šta je pisala Roza Luksemburg o radničkoj borbi?

Sto jedanaest godina nakon što je prvi primerak “Masovnog štrajka” nemačke revolucionarke poljskog porekla, Roze Luk...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.