fblogo   twlogo   ytlogo

Ostala saopštenja

Manolis Glezos, heroj antifašističkog otpora okupaciji iz perioda Drugog svetskog rata i poslanik Sirize u Evropskom parlamentu, danas je iz Brisela izneo oštru kritiku grčke vlade, povodom njene strategije tokom pregovora sa kreditnim poveriocima i vidne promene retorike. On podseća da „između tlačitelja i tlačenog nema ni govora o kompromisu, sve nalik tome nemoguće je između okupatora i okupiranog. Jedino rešenje je sloboda“.

Prenosimo sadržaj pisma poslatog boračkim organizacijama širom eks-Ju, povodom besramne državne revizije istorije oslobođenja Beograda od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Levičarski aktivisti/kinje iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, okupili su se 7. i 8. juna u Minsku, nakon čega su izašli sa zajedničkom rezolucijom:

četvrtak, 29 maj 2014 15:26

DEA: Kuda dalje nakon Sirizine pobede?

U većini zemalja na izborima za Evropski parlament održanim prošlog vikenda najveće pobednice bile su desničarske partije. Najveći izuzetak je Koalicija radikalne levice, ili Siriza, koja se upisala u istoriju zauzimanjem prvog mesta na nivou Grčke.

Siriza se pre dve godine otisnula sa izborne margine, kada je u dva uzastopna navrata umalo pobedila na izborima za grčki parlament. Od tada Grčkom vlada desni centar, partija Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa, koji po diktatu „Trojke" – Evropska unija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – sprovodi burtalne mere štednje kao preduslov za bejlaut grčkog finansijskog sistema. Nova demokratija se oslanja na mlađeg partnera u svojoj koalicionoj vladi – partiju levog centra, Pasok, nekada dominantnu političku partiju u Grčkoj.

Budući da je nemilosrdna ofanziva budžetske štednje i dalje u toku, ali i da su masovni štrajkovi i borbe poslednjih godina opadanju, mnogi su predviđali pad izborne snage Sirize. Pa ipak, pobeda ove levičarske partije ne samo na evropskim, već i na lokalnim i pokrajinskim izborima, dokazuje kontinuiranu popularnost njene poruke beskompromisnog odbijanja štednje i ucena Trojke. Lider Sirize, Aleksis Cipras, zatražio je prevremene parlamentarne izbore, tvrdeći da je pobeda njegove stranke pokazala da koaliciona vlada više nema mandat da vlada.

U ovom saopštenju, Internacionalistička radnička levica (DEA, po njenim inicijalima na grčkom) – koja je 2004. godine sudelovala u osnivanju Sirize i koja je danas vodeća snaga njene Leve platforme, koja okuplja levičarske snage unutar partije – analizira rezultate izbora i njihovo značenje za borbe koje predstoje.

Protesti su zahvatili Bosnu i Hercegovinu. Više od dve decenije privatizacije, gašenja društvenih preduzeća i fabrika, konstantni rast nezaposlenosti i srozavanje životnog standarda imaju svoju granicu. Radnice i radnici tuzlanskih preduzeća koja su kroz tranziciju uništena, pokrenuli su proteste. Ubrzo su im se priključile hiljade sugrađana, ali i stanovnici Mostara, Bihaća, Sarajeva...

Učesnici i učesnice „Levog samita Srbije" upućuju podršku protestima koji su pokrenuti od strane tuzlanskih radnika i radnica. Naše situacije su vrlo bliske. Zapravo, situacije radnika i radnica širom bivše Jugoslavije gotovo da su preslikane. Imajući to na umu, najmanje što danas možemo da uradimo jeste da vam uputimo pisanu podršku.

subota, 08 jun 2013 19:03

Solidarnost s narodom Turske

English version of the solidarity statement can be accessed here: http://www.criticatac.ro/22812/solidarity-people-turkey/

Prenosimo saopštenje koje je usvojila kampanja Solidarnost sa narodom Grčke na diskusiji održanoj 21. juna u Kabinetu koju je organizovao naš časopis nakon uspešnog mitinga solidarnosti sa grčkim narodom 17. juna na Trgu republike.

<< prva < prethodna 1 2 naredna > poslednja >>
1/2

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.