fblogo   twlogo   ytlogo


petak, 13 jul 2012 12:06

Pokrenimo kampanju Solidarnost sa narodom Grčke

  Redakcija
Pokrenimo kampanju Solidarnost sa narodom Grčke

Prenosimo saopštenje koje je usvojila kampanja Solidarnost sa narodom Grčke na diskusiji održanoj 21. juna u Kabinetu koju je organizovao naš časopis nakon uspešnog mitinga solidarnosti sa grčkim narodom 17. juna na Trgu republike.

Svim srcem pozdravljamo narod Grčke i levu koaliciju Siriza i čestitamo im na tome što nisu posustali pod spoljnim pritiskom i zastrašivanjem da se po svaku cenu usvoje memorandumi, koje su do sada vladajuće partije u Grčkoj potpisale sa Trojkom Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Memorandumi predviđaju dalje sprovođenje „merâ štednje" u cilju spasavanja evropskih banaka. Mala razlika s kojom je Nova demokratija na izborima održanim u junu pobedila Sirizu znači da je, u uslovima višenedeljne opšte hajke na levicu u Grčkoj, Siriza prava pobednica ovih izbora, ali i da će se borba nastaviti jer Evropska unija nije uspela da slomi duh naroda Grčke.

Ne možemo ostati nemi pred pokušajem velikih sila, međunarodnih berzi, tržišta i tajkuna da se udavi i slomi jedan narod. U drugim delovima Balkana, kao i u Srbiji, evrointegracije, tranzicija i privatizacija uništile su privredu, ostavile stotine hiljada ljudi bez posla i sve balkanske zemlje dovele do dužničkog ropstva poput onog u kom se nalazi Grčka. Mi znamo šta čeka narod Grčke – Balkan se već decenijama nalazi u okovima sistema neokolonijalnih protektorata (BiH, Kosovo, Makedonija) koji je ponizio sve naše narode, podelio nas i okrenuo jedne protiv drugih. Zato bi pobeda naroda Grčke bila i naša pobeda, i pokazala bi nam da je drugačiji Balkan moguć. Danas smo svi Grkinje i Grci.

U prelomnim vremenima kao što su ova, potrebno je da se studentski, sindikalni, levi i građanski aktivisti i pokreti koji se bore protiv privatizacije i za očuvanje javnog dobra i demokratskih prava na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana povezuju i međusobno sarađuju kako bi se suprotstavili novom talasu merâ štednje i efekata dužničke krize, i pokrenuli pitanje neophodne političke alternative – nove levice. Narod Grčke danas predvodi pokret koji se od trgova Kaira, Barselone i Madrida, preko Okupiraj Vol Strit, sve do borbenih španskih rudara suprotstavlja krizi i bori za drugačiji svet.

Mikis Teodorakis, slavni grčki kompozitor, i Manolis Glezos, prvoborac grčke antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, uz druge aktiviste i intelektualce, pozvali su na evropsku kampanju solidarnosti sa narodom Grčke. Mi se odazivamo na taj poziv i pokrećemo balkansku kampanju solidarnosti sa narodom Grčke i grčkom levicom.

Zato se obavezujemo na:

• Solidarnost i praktičnu podršku otporu naroda Grčke i grčke levice;

• Objavljivanje i širenje tačnih vesti i informacija u uslovima medijske pristrasnosti;

• Organizovanje i podršku skupovima, tribinama, diskusijama i kulturnim događajima koji se tiču ispunjenja naših ciljeva;

• Odbranu demokratskih prava, suvereniteta i nezavisnosti naroda Grčke, kao i njegovu slobodu da izabere sopstvenu budućnost nezavisno od stranih uticaja;

• Podršku ostvarenju ovih ciljeva na prostoru bivše Jugoslavije i čitavog Balkana;

Pozivamo sve borce za slobodu i pravdu u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i na Balkanu da svojim potpisom i delovanjem podrže kampanju solidarnosti sa narodom Grčke i grčkom levicom i da se samostalno solidarišu sa grčkom borbom!

Pročitano 1804 puta

video

Dim lights Embed Embed this video on your site

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.