fblogo   twlogo   ytlogo


subota, 16 jun 2012 13:42

O antifašizmu i kulturi sećanja

  Gordana Stojaković
O antifašizmu i kulturi sećanja
Gordana Stojaković, članica kolektiva S.T.R.I.K.E. piše o efektivnom ukidanju Muzeja revolucije, koji je do skoro deo Muzeja Vojvodine. Prostor Muzeja revolucije predat je Muzeju savremene umetnosti, a postavke o NOB-u i istorijatu antifašističkih borbi pre i posle Drugog svetskog rata uklonjene su. To je samo još jedan korak u politici vlasti Srbije kojim se iz istorije briše najsvetlije poglavlje borbe naroda protiv diktature, fašizma i za drugačije i pravednije društvo. Time se pokušava poručiti ne samo da vlast želi da te borbe nije ni bilo, već i da nema alternative postojećem sistemu pljačke naroda.
Sve je počelo kada smo Zoran Petakov i ja, a na sugestiju Ide Sabo, napisali zahtev Vladi Vojvodine da vrati prostor Muzeja revolucije (u sastavu Muzeja Vojvodine), koji je jednostavni partijskim administriranjem pretvoren u Muzej savremene umetnosti. Sa uzetim prostorom nestala je i postavku NOB-a, antifašističko nasleđe Vojvodine koje je isključivo partizanska priča i komunistička baština.

Dogovorili smo se da pokušamo da prikupimo potpise građanki i građana koji se slažu sa idejom da Vojvođankama i Vojvođanima niko ne može oduzeti istorijsko pamćenje ukidanjem postavke NOB-a u temeljnoj instituciji kulture u Pokrajini . U tekstu koji smo napisali između ostalog je stajalo:

Na sednici održanoj 28. marta 2012. godine Vlada AP Vojvodine je donela odluku o prenosu prava korišćenja zgrade Muzeja Vojvodine na Muzej savremene umetnosti. Ova odluka doneta je uprkos potpisanom dogovoru direktora dve institucije o privremenoj raspodeli prostora, u kojoj se kaže da zgrada pripada Muzeju Vojvodine, a da Muzej Savremen umetnosti koristi određene delove zgrade dok im se ne reši status, odnosno dok ne dobiju svoju zgradu. Ovom odlukom Muzej Vojvodine sveden je na par kancelarija i nimalo izložbenog prostora, dakle sveden je na podstanara u rođenoj kući... Naime, ovom odlukom se poništava i zagušuje istorija Vojvodine od 1918. do 1960, dakle ono što je najbitnije herojska borba naroda Vojvodine protiv fašizma u Drugom svetskom ratu i uloga naše pokrajine u SFRJ. Ovo nije ništa drugo već nastavak zatiranja ideje antifašizma od strane Vlade Vojvodine i istorijski revizionizam kao državni projekat u kome nema mesta za antifašizam... Ovde se još uvek stvara istorijska perspektiva bliske prošlosti: briše, dopisuje, poltički vaga i odlučuje šta će biti prošlost a šta ne. I dok su evropske zemlje koje su imale iskustvo socijalizma, u miru sa tim, otvorile muzeje i predstavile svoje socijalističko iskustvo..., dotle se ovde negiraju iskustva čitavih generacija okupljenih u atifašističkoj borbi i socijalističkoj izgradnji Jugoslavije... Time nam je oduzet deo identiteta i time smo, ceneći istoriju predstavljenu u Muzeju Vojvodine, zaustavljeni u vremenu raspada Hazburške monarhije.

Posle dva meseca prikupljanja potpisa složili smo se da nismo uspeli da zainteresujemo ljude da reaguju. Nismo uspeli. Van levičarskog pokreta (koji je u tragovima) bilo je nemoguće govoriti o Muzeju, NOB-u, antifašizmu. A bilo je i naših poznanika iz sveta umetnosti, sa kojima smo imali vrlo dobru saradnju u okviru levičarskih i anarhističkih programa i akcija, koji nisu prihvatili objašnjenje da to nije peticija protiv Muzeja savremene umetnosti. Naprotiv. Radi se otporu praksi građenja na nekorektnim temeljima. Pri tom se isti sistem gradnje, u drugačijem odnosu političkih snaga, vrlo lako, može obrušiti i na Muzej savremene umetnosti. Ali, iznad svega radi se o odnosu prema antifašizmu i kulturi sećanja.

Nestanak Muzeja revolucijei istorijske postavke o NOB-u , samo je nastavak, završni čin drame o odnosu prema spomeničkoj baštini NOB-a u Vojvodini. Na ulasku u Srbiju kod Bezdana na Dunavu, leži napušten i ruiniran Muzej Batinske bitke, još jedan primer odnosa prema kulturnoj baštini i delu našeg identiteta. Izgleda da smo raskopali grobove naših dedova i baka, patrizana i patrizanki, i njihove ostatke razbacali kao nepotrebni prtljag. Naše sećanje ne postoji. Postoji samo ovaj momenat u kome je previše ljudi koji grabe za sebe, nezasito grabe, jer ne postoji ništa pre, a ni posle njih.

Pročitano 2126 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.