fblogo   twlogo   ytlogo


petak, 27 maj 2016 11:11

Poziv na tribinu Marks21: Beograd na vodi, javni prostor i borba za naš grad

 
Poziv na tribinu Marks21: Beograd na vodi, javni prostor i borba za naš grad

Javna diskusija Marks21: Javni prostor, javna dobra – odbrana kroz okupacije? održaće se u subotu, 28. maja, od 7 do 9 uveče. Mesto: Oktobar, Strahinjića Bana 33. Dođite!

Marks21 vas poziva da nam se u subotu uveče pridružite na diskusiji o odbrani javnih dobara.

Beograd je poslednjih nedelja video dva mitinga koji su okupili na hiljade ljudi odlučnih da ne dopuste vlastima da na najciničniji i najkriminalniji način obezbeđuju zemljište za svoje razvojne projekte na račun javnog prostora.

Ovi protesti, ne računajući sindikalne marševe, predstavljaju daleko najmasovnije mobilizacije na ulicama Beograda u poslednjih par godina. Oni su, takođe, deo tradicije okupacije javnih prostora u cilju njihove odbrane.

Ta tradicija povezuje nas sa okupacijama trgova poslednjih godina širom sveta - u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Španiji... Pored toga, ona uključuje i prošle borbe protiv gradskih vlasti - bile one SNS-ove ili DS-ove koje već godinama zatvaraju parkove po centru Beograda i izbacuju omladinu sa prostora koji ona služi za druženje i opuštanje.

Cilj nam je da doprinesemo diskusijama koje se vode na ulici, po stanovima, parkovima i kafićima među svima onima koji žele da pokret koji nastaje na ulicama Beograda uspe da stvori istinsku alternativu neoliberalnoj vlasti i njenoj bezidejnoj opoziciji.

Diskusiju će otvoriti i moderirati naša članica Jelena Vučković Bogdanović, studentkinja sociologije. Za detalje, pogledajte ovde.

Pročitano 1573 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Radnička borba u Evropi

Šta nećete pročitati u vestima o izborima u Francuskoj

Kako tumačiti rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj i šta to znači za radikalnu levicu širom Evrope?

Imperijalizam

Trampovi ratovi: još jedan razlog za demonstracije protiv Vučića

Treba nam protestni pokret koji je nezavisan i protiv velikih sila, kao i protiv Vučića, piše Vladimir Unkovski-Kori...

Politika i društvo

Orbanova ofanziva na CEU

Stefan Gužvica piše o najnovijoj represivnoj meri Orbanovog režima: napadu na Srednjoevropski univerzitet (CEU) u Budimp...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12c. Altise

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua ...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12b. Gramši

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Teorija

Stvar je u tome da se svet promeni (feljton): 12a. Lukač

Nastavljamo sa najnovijim feljtonom Marks21. Radi se o knjizi britanskog revolucionarnog socijaliste Džona Molinjua napi...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.