fblogo   twlogo   ytlogo


petak, 27 maj 2016 11:11

Poziv na tribinu Marks21: Beograd na vodi, javni prostor i borba za naš grad

 
Poziv na tribinu Marks21: Beograd na vodi, javni prostor i borba za naš grad

Javna diskusija Marks21: Javni prostor, javna dobra – odbrana kroz okupacije? održaće se u subotu, 28. maja, od 7 do 9 uveče. Mesto: Oktobar, Strahinjića Bana 33. Dođite!

Marks21 vas poziva da nam se u subotu uveče pridružite na diskusiji o odbrani javnih dobara.

Beograd je poslednjih nedelja video dva mitinga koji su okupili na hiljade ljudi odlučnih da ne dopuste vlastima da na najciničniji i najkriminalniji način obezbeđuju zemljište za svoje razvojne projekte na račun javnog prostora.

Ovi protesti, ne računajući sindikalne marševe, predstavljaju daleko najmasovnije mobilizacije na ulicama Beograda u poslednjih par godina. Oni su, takođe, deo tradicije okupacije javnih prostora u cilju njihove odbrane.

Ta tradicija povezuje nas sa okupacijama trgova poslednjih godina širom sveta - u Turskoj, Grčkoj, Egiptu, Španiji... Pored toga, ona uključuje i prošle borbe protiv gradskih vlasti - bile one SNS-ove ili DS-ove koje već godinama zatvaraju parkove po centru Beograda i izbacuju omladinu sa prostora koji ona služi za druženje i opuštanje.

Cilj nam je da doprinesemo diskusijama koje se vode na ulici, po stanovima, parkovima i kafićima među svima onima koji žele da pokret koji nastaje na ulicama Beograda uspe da stvori istinsku alternativu neoliberalnoj vlasti i njenoj bezidejnoj opoziciji.

Diskusiju će otvoriti i moderirati naša članica Jelena Vučković Bogdanović, studentkinja sociologije. Za detalje, pogledajte ovde.

Pročitano 1713 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.