fblogo   twlogo   ytlogo

Politika i društvo

Nakon ovogodišnjeg izbornog kraha, Laburistička partija bira novog lidera. Neočekivan rast popularnosti Džeremija Korbina, predstavnika levog krila partije, u trci za prvog čoveka laburista pokazuje da su dani radikalne levice još uvek sa nama, uprkos neuspesima Sirize u Grčkoj. Vladimir Unkovski-Korica, profesor i dugogodišnji aktivista na levici u Britaniji, objašnjava Korbinovu popularnost i pruža odgovor na pitanje: da li se laburisti zaista napokon vraćaju socijalizmu? Vraćaju? U ovom prvom delu članka pažnju posvećujemo kratkoj istoriji razvoja Laburističke partije i njenih glavnih dilema i problema.

Najnovije vesti iz Grčke i borba za budućnost: potreba za raskidom sa parlamentarizmom i evrozonom!

Mnogi se pitaju zašto je Siriza samo par dana nakon pobede na referendumu ipak odlučila na odgovor sa kreditorima. Ovde Vladimir Unkovski-Korica analizira putanju Sirize i pita da li je ovo početak kraja radikalno leve koalicije?

Prenosimo ovde govor Aleksisa Ciprasa u kom najavljuje referendum 5. jula. Ovo su presudni dani za levicu širom kontinenta, a Marks21 pruža svoju solidarnost radnom narodu Grčke i poziva ga da kaže ne štednji i ultimatumu kreditora: ΟΧΙ!

Sava Jokić istražuje na koji način se strategija “žrtvenog jarca” upotrebljava kako bi se svi tragični slučajevi u prethodnom periodu putem opsežne tabloidizacije posmatrali kroz prizmu isključivo lične odgovornosti i krivice, po pravilu, nastradalih.

Analizom ključnih manevarskih poteza vlade Aleksandra Vučića naš drug, Vladimir Unkovski-Korica, predočava nam bliže trenutnu političku situaciju u Srbiji kao i jedinu pravu alternativu postojećem stanju stvari.

Beleška LeftEast uredništva: ovaj tekst u čijem sastavljanju su učestvovali građani/ke, aktivisti/kinje i akademici/kinje zabrinuti poslednjim dešavanjima u Makedoniji, je pokušaj da se skrene pažnja na dešavanja u ovoj zemlji. On je takođe poziv  na solidarnost sa građanima koji traže pravdu i slobodu. Ako biste želeli da vaše ime ili ime vaše organizacije bude dodato na listu podrške, molimo vas da nam pišete na This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it , sa naslovom mejla: SOLIDARITY WITH MACEDONIA’S PROTESTERS.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 naredna > poslednja >>
5/9

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.