fblogo   twlogo   ytlogo

Politika i društvo

Nastavljamo jučerašnji članak Vladimira Unkovskog-Korice o novom usponu iskrene levice unutar britanske Laburističke partije. U drugom delu čitamo o pobedi desnice unutar partije pod Blerom, ali i njenom izglednom porazu na predstojećim izborima. Šta sve to znači za izgradnju revolucionarne organizacije u Britaniji i šta imamo iz toga da naučimo?

Nakon ovogodišnjeg izbornog kraha, Laburistička partija bira novog lidera. Neočekivan rast popularnosti Džeremija Korbina, predstavnika levog krila partije, u trci za prvog čoveka laburista pokazuje da su dani radikalne levice još uvek sa nama, uprkos neuspesima Sirize u Grčkoj. Vladimir Unkovski-Korica, profesor i dugogodišnji aktivista na levici u Britaniji, objašnjava Korbinovu popularnost i pruža odgovor na pitanje: da li se laburisti zaista napokon vraćaju socijalizmu? Vraćaju? U ovom prvom delu članka pažnju posvećujemo kratkoj istoriji razvoja Laburističke partije i njenih glavnih dilema i problema.

Najnovije vesti iz Grčke i borba za budućnost: potreba za raskidom sa parlamentarizmom i evrozonom!

Mnogi se pitaju zašto je Siriza samo par dana nakon pobede na referendumu ipak odlučila na odgovor sa kreditorima. Ovde Vladimir Unkovski-Korica analizira putanju Sirize i pita da li je ovo početak kraja radikalno leve koalicije?

Prenosimo ovde govor Aleksisa Ciprasa u kom najavljuje referendum 5. jula. Ovo su presudni dani za levicu širom kontinenta, a Marks21 pruža svoju solidarnost radnom narodu Grčke i poziva ga da kaže ne štednji i ultimatumu kreditora: ΟΧΙ!

Sava Jokić istražuje na koji način se strategija “žrtvenog jarca” upotrebljava kako bi se svi tragični slučajevi u prethodnom periodu putem opsežne tabloidizacije posmatrali kroz prizmu isključivo lične odgovornosti i krivice, po pravilu, nastradalih.

Analizom ključnih manevarskih poteza vlade Aleksandra Vučića naš drug, Vladimir Unkovski-Korica, predočava nam bliže trenutnu političku situaciju u Srbiji kao i jedinu pravu alternativu postojećem stanju stvari.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 naredna > poslednja >>
5/9

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.