fblogo   twlogo   ytlogo

Politika i društvo
četvrtak, 02 februar 2012 16:09

ODBRANI PRAVO NA PROTEST!

„Korupcija zvaničnika, policijski tretman „običnih ljudi" u gradovima, borba protiv gladnih i suzbijanje narodnog stremljenja ka prosvetljenju i znanju, iznuđivanje poreza, progon verskih manjina, ponižavajuć tretman vojnika i tretman liberalne inteligencije i studenata kao da su vojnici – zar ove i hiljade drugih manifestacija tiranije, iako nisu direktno povezane sa „ekonomskom" borbom, ne predstavljaju, generalno, u manjoj meri „široko primenljivo" sredstvo i priliku za političku agitaciju i uvlačenje masa u političku borbu? Upravo suprotno je istina."

U četvrtak 19. januara pripadnici zaječarske policije sprečili su svog sugrađanina Bratislava Đorđevića da se spali ispred zgrade Gradske uprave u centru Zaječara. Prema nezvaničnim informacijama, Đorđević je dan ranije Gradskoj upravi poslao pismo u kojem je naveo da, zbog parnice koju sa sestrom vodi oko prava korišćenja stana nakon majčine smrti, više nema krov nad glavom, kao ni redovna primanja.

Pre par nedelja Dragan Đilas se ponovo obratio javnosti, u dugom i iscrpnom tekstu odgovarivši na izveštaj organizacije Amnesty International, u kojem je ukazano na nedopustivu praksu prinudnih preseljenja Roma.

Od prvog januara na teritoriji Beograda zabranjeno je prodavanje alkohola u svim trgovinskim objektima u periodu od 22h do 6h.

četvrtak, 08 oktobar 2009 08:47

Kris Harman (1942-2009)

Vodeći član i teoretičar međunarodne revolucionarne struje Internacionalna socijalistička tendencija (IST), Kris Harman, preminuo je u Kairu 7. novembra 2009. godine
sreda, 08 april 2009 02:57

Guske u magli

Ne prođe ni nedelju dana a da Vlada Srbije ne izađe u javnost sa novim „paketom mera“ za rešavanje krize, koji se valjda tako zove zbog nadljudskih napora koje ministri ulažu ne bi li „stezanje kaiša“ učinili što primamljivijom ponudom. Poslednji put u javnost su izašli 7. aprila, primoravši nas da u poslednjem trenutku menjamo uvodnu reč.

<< prva < prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 naredna > poslednja >>
8/9

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.