fblogo   twlogo   ytlogo

Radnička borba u Evropi

Kako tumačiti rezultate predsedničkih izbora u Francuskoj i šta to znači za radikalnu levicu širom Evrope?

Donosimo vam prevod Fejsbuk komentara Džona Risa iz drugarske organizacije Counterfire napisanog na dan Ženskog marša koji je okupio milione demonstranata diljem sveta. Ovaj komentar predstavlja kritiku odluke levog kila Laburističke partije koje nije organizovano sudelovalo u Ženskom maršu, verovatno zbog priprema za velike proteste protiv torijevske privatizacije Nacionalne zdravstene službe, najjačeg simmbola socijalne države. Laburističku stratešku odluku za ignorisanjem Ženskog marša Ris tumači kao popuštanje elektoralnoj logici.

Naime, Britaniju 4. maja ove godine očekuju lokalni izbori te laburisti svoj protest protiv privatizacije zdravstva vide kao jedan od ključnih momenata kampanje. Masovan rast levog krila laburista biće uzaludan ako se, uz očigledni nedostatak demokratske stukture u toj partiji, spontane demonstracije odozdo, kao što je bio Ženski marš, prepuštaju liberalima i desnoj opoziciji. Razlozi zbog kojih su Ženski marševi organizovani predstavljaju možda jedan od najvećih izazova sadašnjice. Jučer je Donald Tramp kao i Ronald Regan 1984. godine potpisao zabranu finansiranja nevladinih organizacija koje se bave savetovanjem o abortusu. Radikalna levica ne sme stajati po strani kada se mase okupljaju protiv šovinističkih represivnih mera kapitalističkih elita. Danas nema mesta za sektašenje. S engleskog preveo Bartul Čović.

Odluka sindikata u Grčkoj, Italiji, Portugalu, Španiji, južnom Kipru i Malti da pozovu na jednodnevni generalni štrajk u sklopu pan-evropskog dana akcije protiv „mera štednje" je bez presedana.

Radnice i radnici u Španiji spremaju se za generalni štrajk. Migel Sans, organizator pri sindikatu SAS u Sevilji, objašnjava kako je pokret indignadosa radikalizovao sindikate.

Dešavanja širom sveta, poput onih u Egiptu, na Kvebeku, Islandu i, nama verovatno najbliskija, borba protiv diktata EU kapitala u Grčkoj, daju nam samopouzdanje u nas same i našu kolektivnu sposobnost da menjamo postojeći poredak.

Tridesetog novembra očekuje se da će sindikati javnog sektora u Britaniji učestvovati u onome što će biti najveći dan štrajkačke akcije još od generalnog štrajka 1926. Tri miliona radnika će učestvovati u štrajkovima uključujući učitelje (i direktore), zdravstvene radnike, radnike gradske čistoće i javne službenike.

30. juna četiri velika sindikata radnica i radnika u javnom sektoru, sa sekcijama drugih sindikata na lokalnom nivou, organizovali su masovni štrajk u centru Londona koji je okupio 800 hiljada ljudi. Dvojica aktivista Marks21 trenutno su u Londonu, povodom političke konferencije Marxism 2011, tako da su se danas priključili štrajkačima na ulicama. Iz Londona piše Vuk Vuković

<< prva < prethodna 1 2 naredna > poslednja >>
1/2

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.