fblogo   twlogo   ytlogo


sreda, 12 jul 2017 19:32

Pokušaji da se deli radništvo u Fijatu: ne dozvolimo im to!

 
Pokušaji da se deli radništvo u Fijatu: ne dozvolimo im to!

Prva smena danas je odlučila da zamrzne štrajk, dok je druga jednoglasno bila protiv. Na konferenciji za novinare, predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je da treba zamrznuti štrajk, uprkos tome što je većina radništva (celokupna druga i deo prve smene) bila protiv. Do nas su stigle informacije da uprava preti otpuštanjem 320 radnika i radnica ukoliko u narednih nedelju dana ne dođe do pregovora, što bi za njih podrazumevalo obustavu štrajka. Štrajkački odbor je podeljen oko daljih koraka.

Mi smatramo da bi zamrzavanje štrajka oslabilo poziciju radnika i radnica, te da bi značilo ustupak ucenjivačkoj politici uprave i vlasti. Radnici i radnice već su iskazali svoje većinsko mišljenje o zamrzavanju štrajka i njihovi sindikalni predstavnici trebalo bi da poštuju tu odluku. U protivnom bi radništvo Fijata trebalo da smeni predsednika štrajkačkog odbora i da na to mesto dovede osobu koja bi poštovala njihove demokratski donesene odluke i radila u njihovom interesu.

Štrajk u Fijatu ponos je radničke klase u Srbiji. To je borba koja nadrasta jednu fabriku: borba za prava i dostojanstvo čitave klase. Pozivamo radništvo kako u Kragujevcu, tako i u čitavoj Srbiji da krene putem štrajkača i štrajkačica u Fijatu. Kada je borba solidarna, nema razloga za posustajanje i strah pred državom i pojedinim upravama. Pokrenimo novi, široki talas radničke mobilizacije u Srbiji!

Pročitano 5404 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.