fblogo   twlogo   ytlogo


sreda, 12 jul 2017 19:32

Pokušaji da se deli radništvo u Fijatu: ne dozvolimo im to!

 
Pokušaji da se deli radništvo u Fijatu: ne dozvolimo im to!

Prva smena danas je odlučila da zamrzne štrajk, dok je druga jednoglasno bila protiv. Na konferenciji za novinare, predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je da treba zamrznuti štrajk, uprkos tome što je većina radništva (celokupna druga i deo prve smene) bila protiv. Do nas su stigle informacije da uprava preti otpuštanjem 320 radnika i radnica ukoliko u narednih nedelju dana ne dođe do pregovora, što bi za njih podrazumevalo obustavu štrajka. Štrajkački odbor je podeljen oko daljih koraka.

Mi smatramo da bi zamrzavanje štrajka oslabilo poziciju radnika i radnica, te da bi značilo ustupak ucenjivačkoj politici uprave i vlasti. Radnici i radnice već su iskazali svoje većinsko mišljenje o zamrzavanju štrajka i njihovi sindikalni predstavnici trebalo bi da poštuju tu odluku. U protivnom bi radništvo Fijata trebalo da smeni predsednika štrajkačkog odbora i da na to mesto dovede osobu koja bi poštovala njihove demokratski donesene odluke i radila u njihovom interesu.

Štrajk u Fijatu ponos je radničke klase u Srbiji. To je borba koja nadrasta jednu fabriku: borba za prava i dostojanstvo čitave klase. Pozivamo radništvo kako u Kragujevcu, tako i u čitavoj Srbiji da krene putem štrajkača i štrajkačica u Fijatu. Kada je borba solidarna, nema razloga za posustajanje i strah pred državom i pojedinim upravama. Pokrenimo novi, široki talas radničke mobilizacije u Srbiji!

Pročitano 4959 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

Imperijalizam

Imperija i podela: nasilni kraj Britanskog Radža

Suprotno ružičastom pogledu na dekolonizaciju, kraj britanske vladavine u Indiji je bio obeležen nemarom i dvoličnoš...

Radnička borba

Masovni štrajk: šta je pisala Roza Luksemburg o radničkoj borbi?

Sto jedanaest godina nakon što je prvi primerak “Masovnog štrajka” nemačke revolucionarke poljskog porekla, Roze Luk...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.