fblogo   twlogo   ytlogo

Radnička borba u Srbiji

Od kako je vlada nedavno objavila svoj paket mera štednje, Srbiju su ponovo preplavili štrajkovi i radnički protesti. Kao doprinos diskusiji o tome s kojim se sve problemima radnički pokret danas suočava, prenosimo izveštaj iz Kruševca našeg druga Nikole Živadinovića.

Radnici i radnice Trudbenika su po ko zna koji put na udaru sudova i stečajne uprave. Ovog puta u opasnosti je sam njihov biološki opstanak. Stanarima iz samačkog hotela GP Trudbenik u ulici Jurija Gagarina 139 u Beogradu preti se izbacivanjem iz njihovih domova i to usred zime!

Juče, 15. oktobra, radnice i radnici beogradskog hotela i restorana Rojal stupili su u štrajk. Redakcija Solidarnosti je danas u prepodnevnim satima posetila štrajk, pružila podršku i u duhu zajedničke borbe prenosi priču o pljački i štrajku.
Danas se pridružujemo milionima radnica i radnika u svetu i slavimo Međunarodni praznik rada!
Radnici i radnice kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ jutros su, posle neisplaćenih zarada i propalih pregovora sa Vladom oko sudbine tog preduzeća, radikalizovali svoju borbu i zauzeli skladišta gotovog oružja i municije. Oni tvrde da će tamo ostati dok Vlada ne pristane na pregovore, ali i najavljuju radikalnije borbene korake. Predstavnik radnika „Zastava oružja“ izjavio je da je neisplaćivanje zarada bilo samo povod za ovakvu akciju, dok je uzrok i prepuštanje tog preduzeća „tihom propadanju“ od strane Vlade.

Tri udružena prosvetna sindikata stupila su u najavljeni delimični štrajk 24. januara 2011. U petak 28. januara veliki broj osnovnih i srednjih škola širom Srbije obustavio je nastavu. U štrajku učestvuje oko 1,212 škola, dok je oko 600 njih potpuno obustavilo nastavu. Zahtevi sindikata tiču se poboljšanja materijalnog položaja prosvetnih radnika, koji su odlučni su da štrajkuju dok im se zahtevi ne ispune.

<< prva < prethodna 1 2 naredna > poslednja >>
2/2

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Istorija

Mase ulaze u istoriju: uvod u Trockijevu Istoriju Ruske revolucije

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.