fblogo   twlogo   ytlogo

Radnička borba u Srbiji

Nakon prošlonedeljnog štrajka više kruševačkih preduzeća, zaposleni u „14. oktobru“ nastavili su proteste – s neizvesnim ishodom.

nedelja, 17 novembar 2013 18:32

Sindikati daju znake života

Neda Đorđević piše o najskorijim razvojima na sindikalnoj sceni u Srbiji. Da li se prave prvi koraci u borbi protiv mera štednje?

Od kako je vlada nedavno objavila svoj paket mera štednje, Srbiju su ponovo preplavili štrajkovi i radnički protesti. Kao doprinos diskusiji o tome s kojim se sve problemima radnički pokret danas suočava, prenosimo izveštaj iz Kruševca našeg druga Nikole Živadinovića.

Radnici i radnice Trudbenika su po ko zna koji put na udaru sudova i stečajne uprave. Ovog puta u opasnosti je sam njihov biološki opstanak. Stanarima iz samačkog hotela GP Trudbenik u ulici Jurija Gagarina 139 u Beogradu preti se izbacivanjem iz njihovih domova i to usred zime!

Juče, 15. oktobra, radnice i radnici beogradskog hotela i restorana Rojal stupili su u štrajk. Redakcija Solidarnosti je danas u prepodnevnim satima posetila štrajk, pružila podršku i u duhu zajedničke borbe prenosi priču o pljački i štrajku.
Danas se pridružujemo milionima radnica i radnika u svetu i slavimo Međunarodni praznik rada!
Radnici i radnice kragujevačke fabrike „Zastava oružje“ jutros su, posle neisplaćenih zarada i propalih pregovora sa Vladom oko sudbine tog preduzeća, radikalizovali svoju borbu i zauzeli skladišta gotovog oružja i municije. Oni tvrde da će tamo ostati dok Vlada ne pristane na pregovore, ali i najavljuju radikalnije borbene korake. Predstavnik radnika „Zastava oružja“ izjavio je da je neisplaćivanje zarada bilo samo povod za ovakvu akciju, dok je uzrok i prepuštanje tog preduzeća „tihom propadanju“ od strane Vlade.
<< prva < prethodna 1 2 3 naredna > poslednja >>
2/3

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.