fblogo   twlogo   ytlogo


nedelja, 01 februar 2009 03:21

Surplus, terrorized into being consumers

  Marija Spasić
Surplus, terrorized into being consumers

Surplus, terrorized into being consumers (na srpskom: „Višak, terorisani da konzumiramo“) je švedski dokumentarni film koji je režirao Erik Gandini. Film se bavi kritikom konzumerizma i u tom smislu je dugo najavljivan kao revolucionarno čudo. Sniman je više godina u nekoliko zemalja.

Ono što je karakteristično za ovo ostvarenje je da po svojoj formi, iako se svrstava u dokumentarni film, ne podseća nimalo na sterilna ostvarenja prepuna podataka, brojki i ozbiljnih intervjua sa ozbiljnim ličnostima, na kakva bi naziv „dokumentarni film“ mogao da asocira.

Film je montiran tako da više podseća na muzički spot, kako bi vizuelno dočarao osobine konzumerizma i razmotrio prokapitalističke argumente poput povećane efikasnosti i raznovrsnosti. U svrhu postizanja svog cilja, nije nimalo suptilan: montirani snimci političara koji govore iste stvari „na plejbek“, slike masovne proizvodnje nepotrebnih stvari, radnika koji izgaraju na poslu za koji nije baš najjasnije da ima svrhu, užurbanih ljudi koji umesto da su oslobođeni i rasterećeni od posla zbog tehnološkog napretka, u isti bivaju samo još više gurnuti da bi mogli da kupuju i troše, na šta ih sistem tera.

Film počinje snimkom protesta tokom 27. samita G8 u Đenovi, i govorom Fidela Kastra. Kao ilustracija konzumerizma, njegovih nosilaca i žrtava, pojavljuju se intervjui sa ljudima koji poseduju fabriku za pravljenje preskupih lutaka za seks, kao i Bil Gejts, Žak Širak i Džordž Buš i razni američki korporativni magnati. Dok oni hvale kapitalizam i konzumerizam, vidimo snimke sveta koji oni opisuju, realizaciju njihovih ideja i reči kakva zapravo jeste: svet otupeo, otuđen od autentičnih ljudskih potreba i ispunjavanja istih, prazan, sa ljudima koji su sami iako se kreću u gomilama.

Međutim, film nudi samo dva primera koji bi predstavljali alternativu postojećem stanju stvari: Kubu pod režimom Fidela Kastra i intervju sa Džordžom Zerzanom, poznatim anarho-primitivistom koji, kao primer kako bi slobodno društvo trebalo da izgleda, predlaže povratak u preistorijski način života. On tokom filma daje odličnu kritiku konzumerizma, ali njegovi predlozi povodom toga šta bi trebalo činiti svode se na to da treba uništiti civilizaciju i da je nasilan protest svakako bolji od nenasilnog.

Kuba, kao mesto gde „konzumerizam ne postoji“, prikazana je kroz intervjue sa stanovnicima Kube, bilborde koji kažu „Štedi, konzumiraj samo ono što je neophodno“, prikaz kako funkcioniše tamošnji sistem racionalizacije, bonovi za potrepštine, radost zbog „divnog sistema u kome svaki dan možeš da dobiješ jedan hleb“ i kako se do bilo čega na Kubi zapravo dolazi.

Kao kruna svega, tu je intervju sa mladom Kubankom koja je putovala po inostranstvu i čiji su jedini utisci oduševljenje „Mekdonaldsom“, dobro snabdevenim supermarketima i time kako se tokom svog boravka van Kube stravično ugojila. Dakle, intervju sa nekim ko je odgajan u antikonzumerističkom svetu i ko je prvom prilikom postao oduševljeni konzument.

Šta se, dakle, na osnovu predstava prikazanih u filmu da zaključiti? Film svakako sadrži poruku da konzumerizam ne valja, ali i poruku da su sve postojeće alternative zapravo – čisto ludilo. To vodi do zaključka da je sadašnja situacija takva da protiv konzumerizma, te u krajnjoj instanci kapitalizma, nema smisla boriti se i da je situacija beznadežna – što je divan uvod u podršku otvorenom reakcionarstvu.

No, ako ništa niste znali o konzumerizmu ili niste bili svesni šta on zapravo predstavlja, ovaj film će to defi nitivno promeniti, iako, nažalost, borbu protiv njega vidi kao uzaludnu. Nedostatak razumevanja procesa u kom klasna borba vodi korenitom menjanju društava za sada očigledno ostaje suštinski nedostatak inače kvalitetnih kinematografskih pokušaja društvene kritike.

Film možete besplatno pogledati na linku:
http://video.google.com/videoplay?docid=4856763786835224626

Pročitano 6441 puta
Ostali članci iz ove oblasti: « Milioner iz blata Šišanje »

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2018. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.