fblogo   twlogo   ytlogo


sreda, 23 mart 2016 14:07

Marksizam za 21. vek - prvi koraci ka izlazu iz evropskog lavirinta

 
Marksizam za 21. vek - prvi koraci ka izlazu iz evropskog lavirinta

Pred vama je kratak izveštaj sa međunarodne konferencije Marksizam za 21. vek. Video snimci panel diskusija biće okačeni na naš YouTube kanal najkasnije u ponedeljak, 28. 3.

Devetnaestog marta u Domu omladine Beograda održana je prva međunarodna konferencija koju je sazvao Marks21 pod nazivom Marksizam za 21 vek. Ovaj uspešno sprovedeni događaj je rezultat dugogodišnjeg rada naše organizacije, a pozitivni utisci koje dobijamo od brojnih prisutnih kao i od svih učesnika i učesnica ohrabruju nas u nameri da Marksizam za 21. vek ustanovimo kao redovan događaj koji će se s vremenom postati platforma na kojoj će levi aktivisti i aktivistkinje, borbeni radnici i radnice i svi ostali politički aktivni i zainteresovani moći da razmenjuju svoja mišljenja i iskustva i da uspostavljaju nove i učvršćuju stare odnose saradnje.

Bez obzira na to što je konferencija trajala od 14 do 21 sata, sva četiri panela bila su održana pred punom tribinskom salom Doma omladine u Beogradu. Broj posetilaca na poslednja dva panela, koji su se odnosili na izbegličku krizu i rast ekstremne desnice (na kojem su govorili profesor dr Jovo Bakić i Neda Đorđević, a kojim je moderirala Jelena Bogdanović) i na predstojeće izbore i budućnost levice u Srbiji (na kojem su govorili profesor dr Todor Kuljić, Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije i Anja Ilić, uz moderaciju Jelene Lalatović) premašio je kapacitete raspoloživog prostora tako da bismo ovim putem voleli da se izvinimo svima koji nisu uspeli da u salu uđu i da uzmu učešća u diskusiji, ali i da iskažemo ogromno zadovoljstvo zbog ovog nedvosmislenog dokaza da je interesovanje (prevashodno mladih) u Srbiji za marksističku teoriju i za radikalno leve političke prakse u osetnom i naglom porastu.

Još precizniji pokazatelj tog porasta jesu i brojna zanimljiva i kritička pitanja i komentari koji su se iz publike mogli čuti tokom čitavog dana, kao i značajan broj zainteresovanih koji su kupili novo izdanje knjige Kevina Ovendena Siriza u lavirintu (čijem smo izdavanju kao organizacija direktno doprineli), specijalno izdanje našeg časopisa Solidarnost ili pamflet o studentskim borbama u 2015. godini pod nazivom Šta ima na faksu? Pored njih, voleli bismo da se zahvalimo svima koji su direktnim donacijama pomogli snošenje troškova organizovanja konferencije. Tokom same konferencije, samo donacijama publike skupljeno je preko tri hiljade dinara. U ekonomskoj situaciji u kojoj se naše društvo i mnogi njegovi članovi nalaze ova suma, iako izgleda skromno u odnosu na milione koje domaći i strani tajkuni ulažu u liberalne i desničarske stranke, sa sobom nosi veći političku težinu od svakog evra koji je uložen u antiradničke i antinarodne političke i ekonomske mere, odluke i politike.

Konačno, ni kukavički napad zasad neidentifikovanih fašističkih batinaša na jednog od gostiju konferencije tokom trajanja poslednjeg panela nije uspeo da ocrni utisak koji je Marksizam za 21. vek ostavio na učesnike, učesnice i publiku. Ovaj napad dolazi zapravo kao mračna potvrda mnogih tema i misli koje su na samoj konferenciji iskazane i kao jasan podsetnik na to da je nužno što pre ideje pretvarati u praksu jer neprijatelji demokratije neće čekati na to da nova levica u Srbiji očvrsne pre nego što počnu nemilosrdno da je napadaju.

Zbog svega navedenog, Marks21 bez zadrške iskazuje ponos što je ovim događajem otpočeo tradiciju za koju se nadamo da će u narednim godinama doprineti rastu upravo te nove levice u Srbiji i širom regiona. Ovaj će rast biti ubrzan samo ukoliko se svi oni koji naš rad podržavaju i koji su svojim prisustvom doprineli i ulepšali konferenciju prošle subote aktivnije uključe u aktivnosti radikalne levice u Srbiji. Pridružite nam se kako bismo zajedno stvarali i osnaživali marksizam u 21. veku.

Pročitano 1731 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O Hladnom ratu

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Imperijalizam

Teze o ratu na Balkanu (feljton): O kapitalizmu i konfliktima

Posle nekoliko meseci pauze, vraćamo se objavljivanju feljtona – standardno, četvrtkom. Svake nedelje objavljivaćem...

Radnička borba u Srbiji

Novi štrajk u Srbiji: solidarno sa poštanskim radnicima i radnicama!

Sinoć smo bili sa radnicima i radnicama Pošte koji već nekoliko dana svakodnevno protestuju, zahtevajući bolje uslove ra...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

RUSKA REVOLUCIJA: USPON, PAD I OSVETA

Danas obelažavamo 100 godina od početka Oktobarske revolucije. Tim povodom Pavle Ilić, jedan od najavljenih izlagača na ...

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.