fblogo   twlogo   ytlogo


četvrtak, 09 jun 2016 17:10

Savamala: zašto nas režimski mediji napadaju i zašto je potrebno da 11. juna izađemo na ulice

 
Savamala: zašto nas režimski mediji napadaju i zašto je potrebno da 11. juna izađemo na ulice

Režim Aleksandra Vučića je u proteklih 24 sata pokazao novi nivo spremnosti da laže i obmanjuje javnost, direktnim napadom na Marks21, Levi samit Srbije i seriju drugih sindikalnih i građanskih inicijativa koje su učestvovale u protestima protiv rušenja objekata u „Savamali“. Ovakav razvoj pokazuje da režim zapada u paniku. I u panici će praviti greške.

Režimski mediji, Informer i TV Pink, glavni medijski arsenal režima, otvorili su paljbu na levicu, kao jedinu principijelnu opoziciju režimu. Ovo dolazi nakon serije napada na glavne organizatore protesta protiv rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici.

Levicu, na prvom mestu Marks21 i koaliciju čije smo članica, Levi samit Srbije, napali su iznoseći potpuno neistinitu tvrdnju da nas finansiraju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. Glavni i odgovorni urednik Informera, Dragan J. Vučićević, kao konspiratore naveo je i organizaciju ASI i, protivno sudskoj presudi, izjavio da je pre nekoliko godina ta grupa pokušala da „spali grčku ambasadu“. ASI, pritom, ne učestvuje u protestima inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

U današnjem glavnom članku Informera moglo se pročitati i to da su u levicu ubrojane organizacije poput Libeka (desničarska organizacija bliska Saši Raduloviću) i Moja inicijativa (liberalni NVO blizak Inicijativi mladih za ljudska prava). Ove dve organizacije do sada su se pojavljivale na protestima, a neki od njihovih pripadnika u međuvremenu su agitovali da se iz njih izbaci „levičarenje“ i da se na neki način onemogući vidno prisustvo levice. One su ujedno i jedine u nabrojanoj skupini koje ne pripadaju levici i koje se, kao registrovani NVO-ovi, finansiraju iz zapadnih fondova i zastupaju ideje evro(atlantskih) integracija.

Da je bilo kakva veza između levičarskih organizacija i njih apsolutna besmislica može se videti iz svih naših aktivnosti i članaka koje objavljujemo. Mi se otvoreno protivimo ulasku Srbije u Evropsku uniju i NATO.

Vlast nas napada jer je istina sasvim suprotna. Upravo je režim taj koji je u šaci zapadnog krupnog kapitala. Zbog toga i napada one snage koje se protive MMF-u, dužničkoj ekonomiji, privatizaciji, budžetskoj štednji i napadima na radnička i građanska prava, koje su sprovodili „žuti“ koliko i sada Vučić.

U našoj poruci prepoznali su najveću pretnju režimu koji služi tim interesima: da protesti povodom Savamale ne smeju da ostanu na nivou usko građanskih protesta u glavnom gradu, već da moraju prerasti u socijalne i radikalne proteste, koji uvlače sve slojeve naroda pogođene privatizacijom i budžetskom štednjom – radništvo, studentkinje i studente i nezaposlenu omladinu.

Režim besramno laže o nama, jer misli da će na taj način uspeti da skrene pažnju žrtava „tranzicije“ na navodnu konspiraciju stranih sila protiv voljenog premijera. A šta smo u proteklih nekoliko dana o saznali premijeru od njega samog? Da je lagao povodom Savamale!

Vučićeva strategija obmane

Priznanjem onoga što smo već znali – da gradska vlast stoji iza „slučaja Savamala“ – Aleksandar Vučić nam nudi novu obmanu. On sam nas, naravno, nije spominjao. Taj prljavi posao ostavio je svojoj žutoj štampi.

Naprotiv, Vučić se koncentrisao na druge stvari. On celu aferu pokušava da svede na legalnost čina rušenja nekoliko objekata. Vučić je uvek naglašavao da smatra da je možda napravljena greška u proceduri, ali da je postupak u suštini ispravan. Pritom, odbija da prizna da je bilo ikakvog kidnapovanja i vezivanja građana, od kojih je jedan u nerazjašnjenim okolnostima desetak dana kasnije i preminuo.

Juče je to još jednom ponovio: „Siguran sam da su hteli da očiste taj prostor od ucenjivača, polukriminalaca ili čistih kriminalaca koji su ga zloupotrebljavali za svoju zaradu.“ Štaviše, izjavio je da je Siniša Mali gradonačelnik koji je „najviše uradio za Beograd“, te da ni „katastrofalni događaji u Savamali“ neće promeniti njegovo mišljenje.

Na ovaj način Vučić daje do znanja da smatra da je napravljena greška, ali greška koju on, kao vrhovni arbitar, ne smatra velikom. Dalje, on ipak nudi Sinišu Malog kao mogućeg krivca, koji bi u nekoj budućnosti mogao da postane žrtveni jarac, ukoliko režim proceni da previše gubi na popularnosti zbog određenih skandala. Vučić bi po svaku cenu da izbegne eskalaciju protesta oko Savamale i stoga u perspektivi nudi parče mesa u zamenu za tišinu medija i stanovništva.

Slučaj „Helikopter“

Ovakav metod već smo videli pre malo više od godinu dana u slučaju „Helikopter“. Bratislav Gašić, tadašnji ministar odbrane, tada nije podneo ostavku, uprkos činjenici da je bilo jasno da je primorao pilota da sleti po nevremenu, samo radi lične koristi koju je hteo da dobije transportovanjem jedne ugrožene bebe do bolnice. Gašić je ipak pušten niz vodu skoro godinu dana kasnije, nakon seksističke uvrede novinarke.

Ne treba da nas čudi to što ovakvi „skandali“ ne koštaju premijera. Ukoliko se mediji i nevladin sektor zadovoljavaju „otkrivanjem“ nesposobnosti vlasti, javni pritisak polako splašnjava. U slučaju Savamale, režim pokušava da kritičarima uzvrati tako što će priznati manju grešku, ali ujedno i postaviti šire pitanje: zar je realno da se stvara ovolika buka oko nekih neregularnih objekata u Beogradu? Zar nisu prethodne vlasti pravile još veće greške?

Svi na ulice 11. juna!

Problem je upravo u tome što se ne radi prvenstveno ni o protivpravnom činu gradskih vlasti, ni o nekim neregularnim objektima. Režim naravno laže, ali laže u pokušaju da prikrije još veće istine. Radi se o projektu vlasti da privatizuju javni prostor, kao što su privatizovali razne fabrike i preduzeća, sa rezultatima koji će tek biti pogubni po običan narod.

Privatizacija privrede dovela je do nezaposlenosti i kraha proizvodnog sektora. Srbija se sada održava samo putem zaduživanja. Privatizacija javnog prostora izbaciće običnog čoveka i iz centra grada, koji će dati na poklon novopečenim bogatašima i stranim korporacijama.

Možda „Beograd na vodi“ nikada neće nastati u formi u kojoj je zamišljen, ali će svakako dovesti do džentrifikacije centra grada. U njemu će život biti sve skuplji za svakog ko nije bogataš ili strana korporacija. Bezbroj kulturnih i zabavnih dešavanja biće nam van domašaja. I to nije sve. To će uticati i na šira pitanja. Svima koji žive van grada biće još teže da stignu na posao, jer se mnoge linije gradskog prevoza izmeštaju ili ukidaju, kako ne bi smetale ovom velikom projektu režima.

Zato pozivamo javnost da ne bude poljuljana lažima režima koji je u čvrstom stisku Evropske unije i SAD – koji ne samo da protivpravno vrši represiju, ruši zgrade i širi laži, već sluša diktat MMF-a i, ne birajući žrtve, juri za evroatlantskim integracijama – nego da mu stane na put. Izađimo 11. juna u još većem broju nego do sada. Pokažimo da nam nisu dovoljna ni iznuđena priznanja greške ni ostavke, već da želimo da zaustavimo privatizaciju javnog dobra. Novi Sad, Niš i Beograd se bude. Pokrenimo nešto zaista novo u Srbiji.

Pročitano 4217 puta

2 komentara

  • Link prema komentaru ponedeljak, 13 jun 2016 14:06 komentarisao/la M21 tim za ozbiljna pitanja i britanski humor

    Draga Tamara, ako je tebi ta pajtonovska referenca iole bliska za ismevanje navodne razlike između onih koji su, recimo, podržavali teror Pinočeove diktature i onih koje je ona masovno ubijala po čileanskim stadionima, onda baš nisi shvatila foru :) Između Libeka i levičarskih grupa je ponor kog tri Beograda na vodi ne mogu da popune. Pajtonovci su u tom skeču ismevali sektaške podele unutar same levice.

  • Link prema komentaru ponedeljak, 13 jun 2016 01:11 komentarisao/la Tamara

    "U današnjem glavnom članku Informera moglo se pročitati i to da su u levicu ubrojane organizacije poput Libeka i Moja inicijativa.

    Da je bilo kakva veza između levičarskih organizacija i njih apsolutna besmislica može se videti iz svih naših aktivnosti i članaka koje objavljujemo"


    Judejski narodni front i Narodni front Judeje...

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.