fblogo   twlogo   ytlogo


nedelja, 27 mart 2016 18:04

Živeo 27. mart! Rođendanska poslanica Marks21.

 
Živeo 27. mart! Rođendanska poslanica Marks21.

Saopštenje povodom 75. godišnjice ustanka od 27. marta 1941. i osmog rođendana M21.

Srbijom danas kruži jedan gadni bauk – bauk revizionizma. Njegov navodni cilj je da istoriju revidira i nanovo je napiše, pročišćenu od svih laži; njegov stvarni cilj je da o kazaljke istorije obesi teret laži i pomoću njega ih zavrti unazad. Ohrabren zvaničnom „rehabilitacijom“ kolaboratora koji je tvrdio da je fašističkim okupatorima pružao otpor, ovaj gadni bauk neutoljivog apetita sada pokušava da „rehabilituje“ i kolaboratora koji je fašističkom okupatoru verno služio, masakr za masakrom.

Tako je naš gadni bauk odlučan, očajnički odlučan da jednom za svagda pokopa sećanje – slavno sećanje! – na 27. mart 1941. godine. Dvadeset sedmi mart je bio puki vojni puč, poručuje nam, puki državni udar koji je zakuvala malena oficirska klika, puka zavera koju je vešto i manipulativno izvela britanska tajna služba. Odatle dolazimo do prilično gadnog zaključka ove bajke – sve bi bilo dobro, da smo se samo – samo! – bacili na kolena pred Hitlerom i Musolinijem.

Ovaj bedni paket pun je laži i drage volje ga odbijamo. Dvadeset sedmi mart nije bio puki vojni puč, niti puki dinastički puč, niti puka zavera; njegovi oficiri nisu bili praznoglave marionete Britanaca.

Ne. Oficiri koji su svrgnuli princa Pavla zato što je stavio potpis na Hitlerov pakt služili su kao instrumenti spontane volje naroda koja se sa gađenjem pobunila protiv mogućnosti stupanja u savez sa fašističkim imperijalizmom. Pakt je potpisan 25. marta. Već tog i narednog dana izbile su masovne demonstracije u Beogradu, Ljubljani, Skoplju, Kraljevu, Kragujevcu, Splitu, Nišu, Cetinju, Podgorici, Leskovcu i Čačku. Demonstracije nekih 100 ljudi 25. marta u Kraljevu, već sutradan narasle su u masovne demonstracije od njih 3.000.

Erupcija antifašizma i antiimperijalizma poterala je oficire da pređu na dela. General vazduhoplovstva Bora Mirković, organizator svrgnuća, kasnije je priznao da, iako je bilo načelnih planova za izvođenje puča, na konkretno planiranje prešlo se tek 26. marta, pod velikim pritiskom razvoja događaja – narodnog ustanka kom niko nije mogao da se suprotstavi.

Znamo šta stoji iza ovog gadnog bauka revizionizma: politika ekstremne desnice, politika fašizma. Njihov pokušaj da se ogrnu plaštom antiimperijalističkog protivljenja NATO-u neće nas prevariti. Već su nas izdali i ponovo bi učinili isto.

Danas proslavljamo 75. godišnjicu 27. marta 1941. Marks21 takođe proslavlja i svoj osmi rođendan. Ponosni smo na činjenicu da ovaj datum delimo s nepokornim i herojskim antifašističkim ustankom iz 1941. godine. Uprkos tome što je policija učinila gotovo sve da nas u tome spreči, protekle nedelje izašli smo na beogradske ulice protiv fašista koji bombardovanje iz 1999. godine pokušavaju da zloupotrebe za sopstvene zločinačke ciljeve. To smo učinili pod sloganom Smrt imperijalizmu i fašizmu, jedinim sloganom koji verno prenosi duh 1941. Ovim putem nastavljamo dalje, namereni da ne dopustimo da fašisti stave monopol na borbu protiv NATO-a. Zato moramo da izgradimo pokret koji će biti u stanju i da porazi fašiste i da pruži otpor NATO-u. Pridružite nam se u njegovoj izgradnji!

Pročitano 1094 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Imperijalizam

IMPERIJA I PODELA: NASILNI KRAJ BRITANSKOG RADŽA

Suprotno ružičastom pogledu na dekolonizaciju, kraj britanske vladavine u Indiji je bio obeležen nemarom i dvoličnoš...

Radnička borba

Masovni štrajk: šta je pisala Roza Luksemburg o radničkoj borbi?

Sto jedanaest godina nakon što je prvi primerak “Masovnog štrajka” nemačke revolucionarke poljskog porekla, Roze Luk...

POKRET Teorija i istorija

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Istorija

Povratak Revoluciji: Oktobar 1917. godine

Povodom stogodišnjice Ruske revolucije, započinjemo s novim feljtonom. Svakog četvrtka objavljivaćemo prevode tekstova p...

Istorija

Uspon i pad Kominterne

Pred vama je recenzija Kominterne Dankana Halasa, knjige koja je originalno izdata 1985. godine. Kako piše naš č...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.