SNP Naši 1389 oskrnavili šabačku sinagogu[2 min. čitanja]

Izgrafitirani ulaz u sinagogu

Članovi SNP Naši 1389 su u Šapcu, tokom noći 28. oktobra, oskrnavili Šabačku sinagogu, u ulici Vlade Jovanovića. Zgradu trenutno koristi Šabačka narodna biblioteka kao svoj magacin.

 

Sa zgrade su uklonjeni svi jevrejski simboli, kao i spomen ploča koja služi kao podsećanje na šabačku jevrejsku zajednicu. Zgrada je izgrafitirana natpisima „SNP1389“ i „SRBIJA SRBIMA“.

Da li ovo predstavlja dalju i dublju fašizaciju desnice, tj. da li desničarske grupe koje se do sada nisu eksplicitno ispostavljale i delovale kao fašističke ili nacističke i koje su načelno osuđivale antisemitizam i određivale sebe kao navodno „antifašističke“, počinju da to odbacuju i pribegavaju direktno fašističkim akcijama?

Ono što je sigurno, ovaj čin ukazuje na jačanje desnice koja upravo zbog skorašnjih događaja ima hrabrosti da se upusti u ovakve stvari.

Rešenje nije državna zabrana, koja za dalje posledice može imati ojačanje svih fašističkih i nacističkih grupa koje deluju u Srbiji, jer ih predstavlja kao žrtve države, već organizacija odozdo, zato što su sve te grupe povezane sa bezbednosnim strukturama u Srbiji i inostranstvu.

Ono što nam je potrebno je hitna reorganizacija redova antifašista i antifašistkinja na svim nivoima. Tako ojačan pokret može se boriti protiv narastajućeg fašizma.

Da se podsetimo, Šapčani i Šapčanke su davne 1939. godine primili 1,300 jevrejskih izbeglica iz centralne Evrope koje niko nije želeo.

Godinama asocijacije šabačkih umetnika i umetnica imaju upravo iz tog razloga za cilj da Crveni mlin, u kom je najveći broj izbeglica bio smešten (oko 500 izbeglica), pretvore u Centar za savremenu umetnost, koja bi trebalo da na adekvatan način obrazuje ljude o antifašističkoj borbi i podseti na hrabri čin ljudi koji su pokušali da pomognu u spašavanju Jevreja, kao i na jevrejska stradanja tokom Drugog svetskog rata.

U bari Zasavici, koja je sada park prirode, 13. oktobra 1941. ubijeno je 1,057 šabačkih Jevreja. Danas je jedino vidno mesto koje seća na šabačku jevrejsku zajednicu šabačko Jevrejsko groblje.

 

Šta misliš?