fblogo   twlogo   ytlogo


subota, 16 maj 2015 13:40

Iluzija rehabilitacije: kolaborator ostaje kolaborator

 
Iluzija rehabilitacije: kolaborator ostaje kolaborator

Ne varajte se, živimo u najmagičnijim od svih vremena! U stvari, toliko je magično naše vreme da zamahom sudijskog štapića istine iznenada postaju laži, a laži postaju istine – kao što su nekada žabe postajale prinčevi. Tako je i u slučaju Draže Mihailovića.

Magija je, ipak, iluzija načinjena od trikova, trikova koje vešti mađioničari znaju da sakriju. Srpski mađioničari, međutim, nisu vešti. Stoga je tako lako prozreti obmanu Visokog suda, jer je „rehabilitovao" Mihailovića bez rehabilitovanja, zapravo. Ne, Visoki sud je „rehabilitovao" Mihailovića samo po jednom osnovu – da sudski postupak prema današnjim standardima nije bio fer.

Zasnivajući odluku na ovoj tananoj tehnikaliji, te time dajući iluziju legalne ispravnosti, Visoki sud je bezuspešno pokušao da sakrije činjenicu da je ignorisao centralno pitanje – da li je Mihailović sarađivao sa fašističkim okupatorima?

Ignorišući ovo pitanje, Visoki sud je prekršio fundamentalnu dužnost svakog suda koji drži do sebe. Zapravo, sud je ignorisao jedan od najosnovnijih zahteva fer suđenja – ignorisao je brda dokaza pred sobom. Bez obzira na sve ostalo što se može reći o Mihailovićevom suđenju, jedna činjenica je jasna: ono nije ignorisalo dokaze. Naprotiv, obimna dokumentacija i svedočenja očevidaca Mihailovićeve kolaboracije bili su u središtu kako slučaja tako i donete odluke. Zbog toga je jedino moguće zaključiti da je Mihailović, sve u svemu, tretiran mnogo pravednije te 1946, nego što je Visoki sud danas tretirao žrtvu brojnih muškaraca i žena koji su se borili protiv fašističke okupacije i četničke kolaboracije

Ipak, ne treba da padnemo na banalnu iluziju koju je skrojio Visoki sud da je pitanje Mihailovićevog suđenja pitanje pravne procedure. Jer svi znaju da je ovo pitanje uvek bilo političko. Upravo zbog toga što je odluka Visokog suda vođena i predodređena politikom dogmatičnog i zatucanog srpskog nacionalizma, potpomognutog ključnim figurama u vladi, dokazi o Mihailovićevoj kolaboraciji su ignorisani. Opšte je poznato, na primer, da je Oliver Antić, predsednikov savetnik, bio usko povezan sa procesom.

Antić je bio među prvima koji su pozdravili odluku Visokog suda izjavom koja oduzima dah svojom zatucanošću, dostojnom samog Mihailovića, „Ovo je veliki dan! Ne samo za srpski narod, već i za sve čestite jugoslovene." Da li Antić zaista u to veruje? Da li zaista veruje da će Hrvati i Bošnjaci, od kojih su mnoge Mihailovićevi četnici masakrirali širom Jugoslavije, sada slaviti ovu odluku?

Ne treba da budemo iznenađeni. Antić predstavlja vladajuću klasu koja je u obavezi da ignoriše dokaze, kao što to moraju i sve vladajuće klase čija je vladavina zasnovana na služenju sopstvenoj manjini. Stoga je Mihailovićeva „rehabilitacija" samo jedna od brojnih laži koje Srbija sada mora da istrpi.

Laž je da su srpski bogataši kreatori našeg bogatstva; laž je da nema alternative slobodnom tržištu; laž je da radnici moraju da plaćaju za štednju smanjivanjem plata i radnih mesta; laž je da Srbija ne može da priušti pristojne penzije svojim penzionerima; laž je da Srbija mora da se pridruži EU; laž je da Srbija mora da sarađuje sa NATO; laž je i da je Kosovo Srbija.

Srbijanska levica mora da učini sve da razotkrije ove laži. Ali znamo da sami dokazi neće biti dovoljni. Upravo će kroz borbu većina biti u najboljoj poziciji da prozre laži manjine.

To je jedina magija koja nam je potrebna danas: magija borbe, najbolje priznanje koje možemo da odamo onima čiju herojsku borbu za naše oslobođenje pre 70 godina Visoki sud želi da zaboravimo.

Pročitano 3068 puta

Ostavi komentar

Polja obeležena zvezdicom je obavezno popuniti. Po potrebi možete koristiti i bazične HTML kodove. Komentari se moderišu tako da neće biti odmah dostupni. Desničarske komentare ni ne objavljujemo. Ovo je platforma za diskusiju i organizovanje levice, tako da apelujemo na drugarski ton u diskusijama.

Prijavi se na mejling listu

Društvo POLITIKA i ekonomija

Žensko oslobođenje

Jezik po meri žena

Debata o rodno senzitivnom jeziku ponovno je aktuelizovana u svetlu donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Nekoliko g...

Politika i društvo

Čast Katalonije

Trenutno najusijanije evropsko pitanje jeste pitanje otcepljenja Katalonije od Španije. Sve uzdrmanija Evropska unija, k...

Ekologija

Pustoš kapitalizma

Iz dana u dan pristižu vesti o novim uraganima, poplavama i zemljotresima koji pogađaju svet, odnoseći ljudske život...

POKRET Teorija i istorija

Istorija

Proceniti Če Gevaru

Devetog oktobra navršilo se 50 godina od ubistva Če Gevare, koji je za ljude širom sveta do danas ostao simbol revol...

Istorija

Pod zastavom internacionalizma

Marko Jovanović polemiše sa sociologom Đokicom Jovanovićem o tome šta je – i šta nije – boljševizam 20. veka predsta...

Teorija

Užasi postmoderne su užasi postmarksizma

Ovaj tekst je originalno objavljen sa drugačijim naslovom u američkom onlajn časopisu Jacobin. Preveo ga je St...

Nauka, kultura i umetnost

Marks21 | Solidarnost 2017. Podstičemo preuzimanje i korišćenje materijala koji se nalazi na sajtu, osim u komercijalne svrhe.