Blokada nastave na FLU – primer za sve nas![4 min. za čitanje]

Juče su između 9 i 10 sati ujutru studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu stupili u blokadu zgrade fakulteta u Rajićevoj 10, nakon što problemi koji su izbili na videlo još prošle godine nisu rešeni. Neposredni povod za protest bilo je to što su studentkinje i studenti koji su dali potrebnih 60ESPB bodova za upis na budžet ostali u statusu samofinansirajućih. To za njih znači da moraju da izdvoje 150 hiljada dinara za školarinu! Kako i sami kažu, „lako je razumljivo da je iznos od 150,000 dinara u ime školarine nedostupan za studente u današnjoj Srbiji, kao i bilo koji dodatni trošak, jer i ovako teško podnose pokrivanje svih potrebnih plaćanja”.

Ministarstvo prosvete i dekanat FLU ponovo su se ogrešili o studente, pogazivši ugovor potpisan nakon studentskog protesta prošle godine. Ugovor je predviđao da samofinansirajući studenti plate samo polovinu školarine. Sada je iz Ministarstva stigla vest da novca za to ipak nema, a fakultet je studentima naknadno tražio drugu polovinu školarine kako bi uopšte mogli da se upišu na tekuću godinu studija. Oni koji taj novac nemaju, po logici uprave fakulteta, ne treba ni da se upišu.

Iako je osnovni zahtev trenutnog protesta to da svi koji su ostvarili 60ESPB bodova automatski pređu na budžet, koleginice i kolege s FLU otišli su i par koraka dalje – zahtevaju i da se omogući prenos dva teorijska ispita bez plaćanja školarine, da studenti prve i druge godine master studija isto budu oslobođeni školarine, da se studentima druge i treće godine osnovnih studija omogući upis bez naknade i, što je veoma važno, da se promeni način obračunavanja bodova. Trenutno je maksimalan broj bodova ujedno i minimalan broj koji se može ostvariti.

S obzirom na to da fakultetske vlasti u toku jučerašnjeg dana nisu odgovorile na studentske zahteve, odlučeno je da se stupi u prethodno najavljenu totalnu blokadu fakulteta. Ulaz u fakultet zatvoren je lancima i katancima, a nastave i dalje nema. Ispred ulaza redovno dežura nekoliko desetina studenata, a počela je da pristiže i podrška od profesora. Neki su već najavili da će učestvovati u najavljenoj alternativnoj nastavi, sličnoj onoj koju je Plenum Filozofskog fakulteta organizovao tokom prošlogodišnje blokade nastave.

Danas prepodne održani su pregovori s upravom, ali bez konkretnih zaključaka i nekog značajnog napretka. Blokada se nastavlja.

Za kraj, blokada postavilja i logično pitanje – gde idu sve te pare, ako su uslovi na fakultetu katastrofalni? Često nema grejanja, studentkinje i studenti materijale kupuju sami i nije vidno ulagano u rad fakulteta – što je slika koja je poznata većini studenata u zemlji.

Skupština Srbije je nedavno usvojila predlog kojim je odložena potpuna primena Zakona o visokom obrazovanju, koja bi značila veliku seču na fakultetima – i erupciju studentskog nezadovoljstva. Vlada nastavlja da nas zadužuje u inostranstvu i na bazi tog novca kupuje socijalni mir. Fakulteti koji su ovu odluku ispoštovali, poput tradicionalnog jezgra studentske borbe, Filozofskog fakulteta, kupili su sebi kratak predah.

Međutim, oni koji su, poput uprave FLU, poverovali nekadašnjem rektoru „batinašu” Kovačeviću da su „filozofi” „profesionalni revolucionari i bundžije” kojima su protesti deo vannastavnih aktivnosti, sada kupe plodove sopstvene gluposti. Tako se protesti pripremaju i na Defektološkom fakultetu. Studentska borba nije nikakva privilegija besposlenih „filozofa”, nego nužda na koju nas sve tera politika koja je privredu i socijalni standard dovela na ivicu propasti!

U uslovima u kojima je materijalno stanje većine stanovništva sve gore iz dana u dan, a najavljuju se dalji budžetski rezovi i poskupljenja kao i pooštravanje uslova studiranja, studenti FLU danas vode borbu na „svom terenu” protiv te i takve politike – državne politike štednje i uzimanja od onih koji imaju najmanje.

Da bismo se izborili protiv te politike, potreban nam je širi i jači pokret. Potrebna nam je sopstvena politika koja će zastupati interese onih koji ne uživaju privilegiju življenja na račun tuđeg rada. Blokada FLU je izvanredan primer samoorganizovanja onih koji se nalaze pod udarom krize i vladajuće politike, uprkos naporima Dačićeve vlade da nas privoli iluziji „nacionalnog jedinstva” i jeftinog populizma zasnovanog na daljem zaduživanju.

Zato pozivamo sve na solidarnost s koleginicama i kolegama sa FLU! Studentkinje i studenti svih fakulteta treba da prate njihov primer, međusobno se povezuju i inspirišu ceo narod na zajedničku borbu za društvo socijalne pravde i život dostojan čoveka.