Blokada u Stepi – dom zdravlja, a ne crkva![4 min. za čitanje]

Stanari i stanarke voždovačkog naselja Stepa Stepanović danas u 12 sati održali su protest protiv nastavka bespravne izgradnje crkve u naselju, na mestu gde je urbanističkim planom predviđen multifunkcionalni kompleks koji bi uključivao i zdravstvenu stanicu. Nekoliko stotina njih privremeno je blokiralo kružni put na ulazu u naselje, a najavljuju i blokadu kružnog toka na Slaviji ukoliko nadležni nastave da ignorišu njihove zahteve.

Protesti protiv izgradnje pravoslavne crkve u naselju Stepa Stepanović počeli su još pre četiri godine, kada je – simbolično, na Badnje veče – poboden krst na jednu od parcela na kojima je planom predviđena izgradnja multifunkcionalnog kompleksa. Ovaj kompleks trebalo je da obuhvati tržni centar, zelenu pijacu, zdravstvenu stanicu, zanatsku radionicu i druge objekte na osnovu kojih je prvobitno bila formirana cena kvadrata u naselju. Međutim, nakon što je prodat najveći deo stanova u naselju, Građevinska direkcija Srbije odustala je od izgradnje multifunkcionalnog kompleksa, izvršila preparcelizaciju javnog zemljišta, a jedna od šest novonastalih parcela na poklon je data Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Bez obzira na činjenicu da se stanari/ke naselja prethodno nisu izjašnjavali o gradnji crkve u svom naselju, SPC dobija ovo zemljište u sklopu restitucije crkvene imovine.

No, ne samo da je SPC na poklon dobila parcelu za izgradnju crkve-brvnare koju finansira srpsko-ruski biznismen i ktitor pravoslavnih bogomolja iz Kosjerića, Radmilo Jevtović, već je u prethodnih nekoliko dana žicom ograđena i susedna, veća parcela, a SPC je unajmila privatno obezbeđenje da „čuva“ javno zemljište od… stanara i stanarki naselja koji i treba da odlučuju o tom javnom zemljištu? Policija koja se pojavila na poziv stanara/ki Stepe jutros između šest i sedam ujutru, kako bi izvidila situaciju otuđivanja javnog zemljišta, standardno se stavila u ulogu čuvara gaženja po javnom interesu i – počela da legitimiše stanare/ke, preteći im privođenjem.

Dešavanja u naselju Stepa Stepanović još jedan su u nizu primera obesmišljavanja javnog interesa u Beogradu i Srbiji – među kojima je projekat „Beograd na vodi“ samo najupadljiviji, najskuplji i najbezobzirnije sproveden primer. S izuzetkom predizbornih kampanja i kratkog postizbornog perioda – kada čak i Aleksandar Vučić lično aminuje zahteve samoorganizovanih stanara/ki jednog beogradskog naselja – nadležni „rade o glavi“ javnom odlučivanju o javnom interesu. Pa ipak, dok režimski mediji ispisuju redove o „najrazmaženijem beogradskom naselju“, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić skida odgovornost s Grada Beograda – iako je baš Grad izdao sve potrebne dozvole za gradnju objekta SPC – stanari i stanarke naselja ne odustaju od protesta i borbe za donošenje odluka o svom, javnom interesu. Njihove solidarne i uporne borbe uspevale su da odnesu pobede – kao kada je prošle godine sprečena izgradnja benzinske pumpe s pretakalištem za tečni naftni gas (takođe na parceli nastaloj preparcelizacijom javnog zemljišta predviđenog za multifunkcionalni kompleks).

Sada je, pak, u igri i SPC, koja uživa poseban tretman od države – uključujući činjenicu da ne mora da plaća porez na svoju imovinu i osnovne religijske delatnosti koje obavlja, dok se socijalno, zdravstveno i penzijsko osiguranje sveštenika plaćaju iz džepa svih poreskih obveznika/ca u Srbiji. Premda patrijarh SPC Irinej zahvaljuje Bogu na omogućavanju izgradnje ove, kako kaže, „duhovne kasarne sada potrebne našem narodu“ (naselje Stepa Stepanović izgrađeno je na tlu nekadašnje vojne kasarne), biće da se za njenu realizaciju pre može „zahvaliti“ šurovanju Grada Beograda i navodno sekularne države Srbije sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Stanari/ke naselja Stepa Stepanović planiraju da radikalizuju svoj bunt ukoliko država, Grad i SPC nastave da ignorišu njihove zahteve da se ispoštuje urbanistički plan na temelju kog su i kupili stanove u naselju, kao i da se sprovede referendum na kom bi se žitelji/ke Stepe izjasnili o izgradnji pravoslavne crkve – namesto, između ostalog, i zdravstvene stanice – u svom naselju. Podržavamo njihovu borbu za odlučivanje u javnom interesu svih stanara/ki naselja – koji svakako podrazumeva i pristup zdravstvenim uslugama u samom naselju, umesto bespravne izgradnje pravoslavne bogomolje o kojoj se nisu izjasnili čak ni pripadnici/e pravoslavne konfesije koji žive u Stepi. Stop zakulisnim dogovorima države i crkve – za dom zdravlja i javne usluge u Stepi!