Bombaški napad na mirovne demonstracije[2 min. za čitanje]

Juče je došlo do krvoločnog bombaškog napada na levičarski skup u Turskoj. Što više vreme prolazi, postaje jasnije da je vlada umešana u napad i da koristi ovu situaciju da napadne levicu. Prenosimo kraće jučerašnje saopštenje revolucionarne Partije Rada u Turskoj kao znak solidarnosti sa levičarskom i kurdskom borbom u Turskoj.

Danas je u Turskoj „Mirovna demonstracija“ organizovana od strane četiri veliki sindikata u Ankari bile meta bombaškom napada. Prema vladinim procenama, broj ubijenih je na 86 i broj povređenih je 182. Među mrtvima su osmoro članica i članova EMEP partije (Partije rada), uključujući člana Nacionalnog izvršnog veća i 30 naših drugarica i drugova je povređeno.

Na izborima 7. juna vladajuća AKP partija je izgubila deo svog biračkog tela i nije imala dovoljno parlamentaraca da stvori većinsku vladu. AKP je odbila da uđe u koaliciju sa drugim partijama, sprečila pokušaje da se stvori vlada i iznudila nove izbore za 1. novembar. Štaviše, okončavajući pet godina pregovora sa kurdskim političkim vrhom, AKP je počela da teroriše kurdske regione svojim vojnim i policijskim snagama. Zbog politike terora AKP, više od 1000 vojnika, policajaca, gerila i civila (uključujući žene, stare i decu) ubijeni su u proteklih tri meseca.

Putem njene kampanje terora u kurdskim regionima, AKP pokušava da smanji broj glasova za HDP – 13 odsto i 80 parlamentaraca na prethodnim izborima – kako bi je spustila ispod praga od 10 odsto i tako ponovo postala vladajuća većina u Turskoj.

Nedavno, snage koje se bore protiv politike terora AKP i koje traže mirno rešenje kurdskom pitanju pokušavale su da se čuju putem aktivnosti i demonstracija. Današnja „Demonstracija mira“ je organizovana od strane DiSK (Revolucionarne radničke sindikalne konfederacije), KESK (Konfederacije sindikata radnika i radnica u javnom sektoru), TMMOB (Turske komore arhitekata i komore sindikata inžinjera), i TTB (Turske komore doktora). Uz članove ovih čeitiri sindikata, demonstracije su takođe bile posećene od strane HDP i EMEP, kao i drugih partija, političkih organizacija i zajednica.

Two bombs went off within the masses converging on the demonstration square at 10am this morning near Ankara Railway Station. Eight of our comrades, including a member of out NEC are among the dead. We strongly condemn the attack and repeat the fact that these attacks cannot stop us. We will continue our updates on developments.

Dve bombe su eksplodirale među masama koje su se skupljale na trgu gde je trebalo da se održi protest u 10 sati ujutru blizu glavne železničke stanice u Ankari. Osam naših članica i članova je mrtvo, kao i član našeg nacionalnog vođstva. Oštro osuđujemo ovaj napad i ponavljamo činjenicu da nas napadi neće zaustaviti. Nastavićemo da vas obaveštavamo o razvoju situacije.

Međunarodna kancelarija EMEK.