Borba u Grčkoj se zahuktava: generalni štrajk, duboke podele u SIRIZI[5 min. za čitanje]

Najnovije vesti iz Grčke i borba za budućnost: potreba za raskidom sa parlamentarizmom i evrozonom!

Borba u Grčkoj se zahuktava: generalni štrajk, duboke podele u SIRIZI

Sinoć je grčki parlament prihvatio treći memorandum sa evropskim institucijama i Međunarodnim monetarnim fondom. Međutim, Sirizina vlada opet nije mogla da izglasa novi sporazum bez pomoći opozicije, dok su se ispred parlamenta odvijale ulične borbe, nakon generalnog štrajka.

Ovog puta je 39 parlamentaraca iz Sirizinih redova glasalo protiv ili se uzdržalo. 32 je ovog puta glasalo protiv, više nego u subotu, kao što smo predvideli. Šestoro je bilo uzdržano i jedan se nije pojavio na glasanju.

Pored Leve platforme i Crvene mreže, njenog sastavnog dela, protiv je glasao i poznati bivši ministar finansija, Janis Varufakis, koji je usporedio novi memorandum sa Versajskim mirom posle Prvog svetskog rata, u kom su pobednici tražili od Nemačke da isplati neisplativu sumu kao kaznu za rat.

Poput Džona Mejnarda Kejnsa, Varufakis tvrdi da je ovo „mir“ koji neće potrajati, te da će neuspeh memoranduma i štednje u Grčkoj iznova staviti pritisak na stabilnost evrozone. U pravu je, kao što smo objasnili više puta: prvo, zato što štednja u stvari smanjuje ekonomiju, a drugo, zato što je dalje zaduživanje unutar evrozone održavanje Grčke u nejednakom položaju sa takmacima u Nemačkoj.

Štaviše, otpor radnih ljudi, koji je već srušio nekoliko vlada u Grčkoj od kada je počela kriza, neće se zaustaviti. Pogotovo ne nakon što je gotovo 62 odsto glasača odbilo štednju na referendumu 5. jula.

Radnička borba i podele u Sirizi

Pritisak odozdo se takođe vidi u samoj Sirizi. Siriza je nova partija, nastala iz koalicije više levih organizacija 2004. godine. Unutar nje postoji snažno levo krilo, uključujući revolucionarne socijaliste, poput naše sestrinske Internacionalističke radničke levice, DEA.

To da Siriza nije ista kao socijaldemokratski Pasok se vidi ne samo po tome da je četvrtina parlamentaraca odbila sporazum, već i po tome da se juče pred glasanje u parlamentu većina u partijskom Centralnom komitetu izjasnila protiv štednje i sporazuma.

U bazi Sirize će sigurno biti još protivnika politici vlasti. To su ljudi koji moraju da trpe svakodnevne posledice štednje i ekonomske krize.

Zato ne treba biti iznenađen da Leva platforma saziva javni skup sa alternativnim planom za izlazak iz krize idućeg ponedeljka: za izlazak iz evrozone i za prebacivanje tereta krize na pleća bogatih. Leva platforma najavljuje borbu za Sirizu, za alternativni kurs.

Svakako je ispravno boriti se za ispravnu liniju unutar Sirize. Međutim, ne treba ostati prviržen starim formama. Biće nemoguće da se parlamentarna partija oko Ciprasa preobrati: ona je sada zarobljena u parlamentarnoj logici i idejno je privržena ostanku u evrozoni po svaku cenu.

Cilj Leve platforme i Crvene mreže, njenog revolucionarnog krila, treba da bude prvenstveno orijentacija levog krila Sirize ka van-parlamentarnim borbama, poput jučerašnjeg generalnog štrajka, i organizacija onih 62 odsto koji su glasali protiv štednje na referendumu.

Neminovno je da je deo tog naroda uplašen i dezorijentisan porazom Sirizine dosadašnje strategije privrženosti Evropi, koji smo mi takođe konsistentno kritikovali, još davno, ali i nedavno, pa smo čak i u trenucima najveće pobede podvlačili potrebu za produbljivanjem borbe.

Zato je bitno da se stvori jedinstveni front borbe levice u Sirizi i van nje. Kroz akciono jedinstvo protiv mera ovih vlasti može i mora da se stvori nova, borbena partija levice. Ona ne sme da se oslanja na parlamentarizam i „evropsku ideologiju“, već mora da se vodi principom da je pokret odozdo jedini koji se neće kompromitovati kompromisima sa strukturama kapitalističke države.

Naš stav: Potreba za revolucionarnom organizacijom

Mi smo konzistentno podržavali Sirizu utoliko koliko je ona stvarala nove korake ka borbenom jedinstvu. Međutim, mi smo konzistentno podržavali levo krilo Sirize kao stožer potencijala za borbu do kraja unutar Sirize, pogotovo njeno revolucionarno krilo. Objavljivali smo njene analize i kritike vođstva Sirize u našim novinama i na našem sajtu. Pozivali smo uvek na akciono jedinstvo sa ostatkom levice, za jasne i radikalne ciljeve.

Slično činimo u Srbiji, konkretno povodom raskidanja sa dužničkom ekonomijom i borbom protiv štednje i privatizacije, te učešćem u Levom samitu Srbije.

Uvek smo podvlačili potrebu za nezavisnom revolucionarnom levicom unutar takvih pokušaja jedinstva. To je zbog realne procene stvarnog života. Radništvo uvek traži jedinstvo protiv poslodavaca i države, te tako i dobija najveće bitke. Snaga radništva je upravo u njegovom kolektivnom okupljanju, negiranju atomizacije tržišta i konfrontaciji sa klasom poslodavaca. To se videlo 5. jula u Grčkoj.

Međutim, radnička svest se razvija neravnomerno i kontradiktorno, kakav je i sam kapitalizam. Neke sekcije klase brže shvataju namere poslodavaca i imaju veću priliku da im se odupru. Potreba za nezavisnom revolucionarnom levicom je upravo u tome da ona može i mora da se osloni na te najnaprednije sekcije klase kako bi generalizovala njene uspehe, tj. kako bi razbila konzervativnost ostatka klase.

Potrebno je ponuditi resurse ljudima kako bi prevazišli tiraniju radnog mesta, laži mejnstrim medija, predrasuda koje su nasledili u porodici, vladajuću ideologiju koju su naučili u školama i na fakultetima. Te resurse im nudi organizovanje u institucijama radničke klase, ali najviše na revolucionarnoj levici.

U narednom periodu u Grčkoj i Evropi je rekompozicija levice uslov za borbu protiv štednje, ali i protiv psa čuvara buržoazije, radikalne desnice. Desnica nema izlaz iz krize, kako je to više puta pokazala u istoriji, najdramatičnije u Hitlerovoj Nemačkoj. Treba očekivati rekompoziciju levice na one koji misle da je moguće imati progres kroz parlament i institucije EU i one koji misle da je to nemoguće. Što bude dublja kriza, to će ta podela na levici biti jasnija, te će i ulog biti veći.

Ništa više od toga nije neminovno. Ukoliko ste saglasni sa našim analizama i željni pobede u klasnom ratu, vreme je da se organizujete. Dođite na našu tribinu u 19 časova 20. jula u Magacinu da diskutujemo naredne korake. Izgradimo zajedno revolucionarnu organizaciju u Srbiji, u korak sa novom levicom u Grčkoj i u svetu.