Borba za Ikarbus se nastavlja! Svi zajedno u utorak![3 min. za čitanje]

Protest Ikarbusa u utorak!

Radnici „Zastave Elektro“ iz Rače održaće u utorak ispred Agencije za privatizaciju protest sa zahtevom za raskidom ugovora o privatizaciji! Njima će se pridružiti i zaposleni u „Niteksu“, kao i grupa radnica i radnika iz Zrenjanina.

Ukoliko se Agencija ne odazove njihovom zahtevu, radnici „Zastave“ prete da će na više mesta blokirati prugu Beograd-Niš.

Danas su na radničkom zboru u „Ikarbusu“ radnici izglasali zahtev za raskidom ugovora o privatizaciji sa ruskom firmom „Avtodetal-servis“ zbog toga što od februara nisu primili plate, niti je kupac ispunio bilo koju od stavki iz ugovora o privatizaciji (ulaganje u proizvodnju, socijalna davanja…).

Zamenik generalnog direktora, gospodin Imedijev, obećao je na radničkom zboru da će isplate zaostalih plata početi prvog septembra. Prema njegovim rečima, poslednje dve zaostale i prva tekuća plata bile bi isplaćene prvog novembra.

Radnici su ovakav predlog ispratili zvižducima i jednoglasno ga odbacili. Prema rečima radnika, nakon gotovo godinu dana od preuzimanja „Ikarbusa“, ruska kompanija nije uložila „ni hemijsku olovku“, od milion i trista osamdeset hiljada evra na koje se obavezala ugovorom o privatizaciji.

„Oni nemaju nikakvo tržište, oni nemaju ništa osvojeno, oni nemaju ništa prodato“, izjavio je predsednik štrajkačkog odbora Velimir Gligorić.

Uprava kao glavni otežavajući faktor navodi ekonomsku krizu. Imedijev je na zboru tvrdio da u momentu kupovine fabrike, „Avtodetal-servis“ nije mogao da predvidi da će do krize doći. Fabrika je, inače, kupljena u oktobru 2008. – u samom jeku krize.

Automobilska industrija je u krizi širom sveta, o čemu smo pisali u prethodnim brojevima Solidarnosti. Vlade raznih zemalja su na to reagovale injekcijama ogromnih suma novca, kako bi se održala proizvodnja i očuvala radna mesta. Čak je i u Americi, kolevci slobodnog tržišta, Obamina vlada izdvojila gotovo 50 milijardi dolara za spašavanje „Dženeral motorsa“.

Nasuprot tome, Vlada Srbije i Agencija za privatizaciju do sada su, u tesnoj vezi sa tajkunskim kapitalom, sprovodile privatizacije koje su mahom vodile uništavanju firmi. Novi vlasnici su često nalazili načine da otpuste radnu snagu, prodaju mehanizaciju i dovedu preduzeće do stečaja. Nakon toga zemljište bi bivalo prodato.

Da bi se ovakav scenario sprečio, potrebno je stvoriti masovan pritisak odozdo. Jedino kada radnice i radnici uzmu stvar u svoje ruke može se stati na put izdaji radničkih interesa. Oni svakako najbolje znaju da cene ono što su godinama gradili.

Borba za „Ikarbus“ je samo jedna od mnogih sličnih koje se danas vode u Srbiji. Radnice i radnici „Ikarbusa“ su danas uspeli da isteraju rukovodstvo iz fabrike i tim činom iznude novu rundu pregovora sa ministrom rada i socijalne politike Ljajićem. To je mali, ali važan, podstrek za nastavljanje njihove borbe.

Izvesno je da će se zaposleni u „Ikarbusu“ pridružiti protestu u utorak. Ovaj protest označava veliki korak unapred u postizanju zajedništva u radničkoj borbi i kao takav zaslužuje podršku svih nas!

Solidarnost je naša snaga!
Vidimo se u utorak!