Čiji je rudnik Trepča? Rudara Trepče![3 min. za čitanje]

Ovo je saopštenje solidarnosti sa rudarima Trepče od strane organizacije Marks21.

Proteklih nedelju dana odvija se dramatična borba oko rudnika Trepča.

Trepča je rudnik olova, cinka i srebra. Za vreme SFRJ bio je jedan od glavnih proizvođača mineralnog bogatstva i zapošljavao 20,000 ljudi.

Danas je Trepča, kao i Kosovo, podeljena. Od 1999. godine, Trepča je pod zaštitom Ujedinjenih nacija, sa planom da se privatizuje.

Prethodnih dana obavešteni smo da će Vlada Kosova preuzeti rudnik. Vlada Srbije, koja tvrdi da su tri četvrtine Trepče vlasništvo Republike Srbije, reagovala je izrazitim protivljenjem.

Usledili su dani drame, visoke diplomatije i protesta. Vlada Srbije ne priznaje otcepljenje Kosova i zahteva da budućnost Trepče bude predmet razgovora u Briselu. Čemu se Vlada Srbije nada?

Ona se cenjka sa Briselom, sa željom da na neki način unovči potencijalne ustupke. Da li će to biti evropske pare? Da li će to biti neka vrsta „kantonizacije“ Kosova? Da li će to značiti prebacivanje raznih dugovanja na Vladu Kosova?

Bilo kako bilo, pod pritiskom stranih sila, Vlada Kosova se povukla, uprkos štrajku rudara Trepče, koji su tražili nacionalizaciju rudnika. Zašto je ona tako postupila? Zato što joj ne odgovara nacionalizacija pod pritiskom radništva. Vlada Kosova će ići u Brisel da vidi da li i ona može nešto da unovči. Možda će hteti evropske pare? Možda odštetu od Srbije? Svakako, ona jedva čeka da privatizuje Trepču.

Šta je stav revolucionarnih socijalista u Srbiji? Mi se vodimo idejom internacionalizma. Za nas je neprihvatljivo da država Srbija i dalje pokušava da se na Kosovu nametne kao legitimna vlast. Republika Srbija nije legitimna vlast na Kosovu, jer većina stanovništva ne želi povratak države Srbije na svoju teritoriju.

Štaviše, mi se solidarišemo 100 odsto sa zahtevima rudara. Oni žele nacionalizaciju u rukama kosovske Vlade. Nisu je dobili, ali su najavili nastavak protesta, iako im se direktno obratio premijer Kosova da okončaju štrajk. Želimo im svaki uspeh.

Podržavamo i stav, koji iznose snage poput Pokreta samoopredeljenje (Lëvizja Vetëvendosje!), da Vlada Kosova nema legitimitet da privatizuje Trepču. Kosovska vlast nije suverena vlast, jer je protektorat zapadnih sila pod plaštom NATO pakta.

Smatramo da bi nacionalizacija za koju se izbore sami rudari Trepče bila udarac protiv bivšeg okupatora – Srbije – i protiv sadašnjeg okupatora – NATO-a. Pritisak odozdo stvorio bi situaciju da Vlada Kosova mora da sluša svoj narod, pre nego agresivnog suseda ili pohlepnu „međunarodnu zajednicu“ kojoj trenutno odgovara.

Smatramo takođe da naš stav pokazuje da Albanci na Kosovu imaju iskrenog prijatelja: srbijansku levicu. Podrškom se nadamo da ćemo pospešiti rast levice i internacionalizma među Albancima na Kosovu. Smatramo da bi to pomoglo pomirenju Albanaca i Srba na Kosovu, što je nužno kako bi narod na Kosovu mogao da zbaci kolonijalni protektorat.

Pomirenje bi smirilo glasine iz Srbije da su Srbi potlačeni na Kosovu, a NATO-u bi oduzelo argument da mora da brani Kosovo od Srbije i oduzelo bi legitimnost protektoratu.

Smatramo da bi to bili pravi koraci ka prijateljstvu naroda na Kosovu i u Srbiji. To bi bili koraci da se obe zemlje deklarišu kao zone slobodne od NATO-a. To bi bio pravi korak ka Balkanskoj federaciji.

Akter koji ima priliku da stvori takvu međunarodnu solidarnost su rudari Trepče. Njihov štrajk pokušali su da uguše njihovi vladari, naši vladari i „međunarodna zajednica“. Zato bi njihova pobeda bila pobeda svih koji žele istinsko samoopredeljenje Kosova. Izražavamo, dakle, veru u to da je borba rudara za Trepču put ka punom i istinskom samoopredeljenju Kosova, slobodnog od imperijalizma.

Zato mi šaljemo rudarima naš srdačan solidarni pozdrav. Pozivamo ih da kosovske Srbe pozovu na solidarnost, da pokažu celom svetu da je Trepča blago svih radnih ljudi, svih nacionalnosti na Kosovu, a da ne pripada niti državi Srbiji, niti imperijalističkom protektoratu. Stojimo rame uz rame sa njima u borbi.