Cimervald 2014: „Zaustavimo rat u Ukrajini!“[3 min. za čitanje]

Levičarski aktivisti/kinje iz Ukrajine, Rusije i Belorusije, okupili su se 7. i 8. juna u Minsku, nakon čega su izašli sa zajedničkom rezolucijom:

Mi, učesnici/e sastanka aktivista/kinja levičarskih i marksističkih grupa i organizacija iz Belorusije, Rusije i Ukrajine, verujemo da je neophodno zaustaviti građanski rat u Ukrajini. Vojni sukob koji je usledio nakon pobede neo-liberala i nacionalista na kijevskom „Evromajdanu” odneo je na stotine života i doprineo neviđenom porastu šovinizma i ksenofobije u ukrajinskom i ruskom društvu. Ovaj rat omogućava vladajućoj klasi da ukrajinsko društvo konsoliduje pod svojim političkim režimom, odvraćajući radnice i radnike u zapadnom i istočnom delu zemlje od borbi za njihova socijalna i politička prava, primoravajući ih sve skupa da služe interesima buržoazije. Ruska vlada, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države građanski rat u Ukrajini koriste sa istim ciljem: ljudi koji umiru u Donbasu samo su pioni u njihovom nadmetanju.

Izražavamo solidarnost sa svim učesnicima/cama levičarskih pokreta u Ukrajini koji se bore protiv rata, nacionalizma i ksenofobije. Smatramo da je neophodno omogućiti im pristup svim mogućim informacijama i pružiti im političku i materijalnu podršku. Protivimo se pritiscima i odmazdama koje sprovode svi učesnici ovog sukoba, masakrima, torturi i otmicama ukrajinskih levičara, antifašista i svih građana/ki Ukrajine, nezavisno od njihovih političkih stanovišta. Protivimo se i političkim progonima na Krimu.

Primarni cilj svih levičarskih i demokratskih pokreta, nezavisno od njihovih međusobnih nesaglasnosti po raznim pitanjima političke agende, mora biti zaustavljanje rata. Zato verujemo da je neophodno koordinisati napore svih onih koji se protive ratu u Ukrajini, stvaranjem velikog i uticajnog anti-ratnog pokreta.

Zahtevamo:

  • od vlade Ukrajine da momentalno obustavi „anti-terorističku operaciju”, povuče trupe sa teritorija regiona Donjeck i Lugansk i sklopi mir sa DPR i LPR milicijama.
  • od svih sukobljenih strana da usvoje mirovni sporazum kojim će se u potpunosti obustaviti neprijateljstva, osloboditi svi politički zatvorenici i ratni zarobljenici i raspustiti naoružane grupacije.
  • od vlade Ukrajine da raspusti redovne oružane snage, koje čine prisilno mobilisani vojnici, čije porodice sada organizuju proteste u raznim regionima Ukrajine.
  • od Rusije, EU i SAD da u potpunosti prestanu sa mešanjem u ukrajinski sukob i podržavanjem njegovih aktera.
  • prestanak šovinističke kampanje u ukrajinskim i ruskim medijima, koji su se upotrebom govora mržnje svrstali među glavne ratne huškače.
  • usvajanje novog Ustava Ukrajine, održavanje izbora za vlast u regionima Donjeck i Lugansk, stvarno pravo na samoopredeljenje i samoupravu u Donbasu i svim regionima Ukrajine.
  • Verujemo da je informaciona i organizaciona konsolidacija levih grupa na bivšem sovjetskom prostoru neophodan uslov stvaranja anti-ratnog pokreta. U tom cilju pokrećemo zajednički razvoj inicijative za „Crveni krst”, kako bismo pomogli levim aktivistima/kinjama i onima koji vojsku ne žele da služe zbog prigovora savesti, i uspostavljamo informacionu mrežu za sve levičarske i marksističke grupe u Belorusiji, Rusiji i Ukrajini.

Učesnici/e sastanka:

Volodymyr Ishchenko, Commons: Journal of Social Criticism, Ukrajina

Andrey Manchuk, glavni urednik časopisa LIVA.com.ua, sindikat „Borotba”, Ukrajina

Ivan Ovsyannikov, član Centralnog komiteta Ruskog socijalističkog pokreta, Rusija

Taras Salamanyuk, Commons: Journal of Social Criticism, Ukrajina

Sergey Solovyov, glavni urednik časopisa za nauku i društvenu kritiku Scepsis, Rusija

Rustam Sadykov, časopis za nauku i društvenu kritiku Scepsis, Rusija

Sergey Kozlovsky, član Centralnog komiteta Ruskog socijalističkog pokreta, Rusija

Dmitry Subbotin, časopis za nauku i društvenu kritiku Scepsis, Rusija

Georgy Komarov, Radnička platforma Ruskog socijalističkog pokreta, Rusija

Mikhail Piskunov, Ruski socijalistički pokret, Rusija

Artyom Kirpichyonok, Internacionalna marksistička tendencija, Rusija

Alexander Ivanov, Ruski socijalistički pokret, Rusija

Tatyana Tchizhova, Prasvet onlajn-časopis, Belorusija

Dmitry Isayonok, Prasvet onlajn-časopis, Belorusija

Denis Denisov, „Leva opozicija”, Ruski socijalistički pokret, Ukrajina/Rusija

Lyudmila Barkova, Rusija

Sergey Odarytch, časopis LIVA.com.ua, Ukrajina

Ilya Znamensky, Rusija

Elena Kuzmyonok, Belorusija

Anton Barkhatkov, Prasvet onlajn-časopis, Belorusija

Ekaterina Ruskevitch, Belorusija

Sergey Danilovitch, Belorusija

Alexander Oparin, left.by, Belorusija

Yury Glushakov, član Organizacionog komiteta beloruskog socijalnog pokreta «РАЗАМ! (Zajedno!)»


prevedeno sa: criticatac.ro/lefteast