DISKUSIJA: Gasna kriza, zaoštravanje sukoba i značaj izgradnje anti-ratnog pokreta[2 min. za čitanje]

Mesto: Dom omladine Beograda, I sprat, Makedonska 22

Datum: Sreda, 25. februar

Vreme: 19h

I pored toga što je relativno kratko trajala, gasna kriza je potvrdila strepnje da će naredni period svedočiti porastu tenzija između Istoka i Zapada. Situacija s početka januara nerazdvojivo je vezana za ekonomsku krizu i krizu zapadnog imperijalizma.

Još od 1994. godine, evro-atlantski blok za svoj glavni cilj ima sprečavanje svojih glavnih konkurenata – Rusije i Kine – da se domognu energetskih resursa sa prostora Centralne Azije i Bliskog Istoka. Ovo je u praksi, između ostalog, postizano „opkoljavanjem“ Rusije, putem širenja EU i NATO-a. Sjedinjene Države su u aprilu 2008. godine neuspešno pokušale da izdejstvuju početak procesa učlanjenja Ukrajine i Gruzije u NATO. Četiri meseca kasnije, Gruzija je oko pitanja Južne Osetije i Abhazije isprovocirala vojni sukob sa Rusijom, koja je iz njega izašla kao pobednik, što je bila prva jasna opomena Zapadu da više ne može da se bez posledica meša u njene interese u regionu.

Sa druge strane, ratovi koje SAD vode u Avganistanu i Iraku samo će dodatno pogoršati njene pozicije u Istočnoj Evropi i prisiliti EU na kompromise sa Moskvom. Što je ekonomska kriza dublja, to je ceo region nestabilniji usled geopolitičkih previranja.

U ovim tenzijama, male i slabe zemlje poput Srbije trpeće velike posledice, posebno u kontekstu globalne finansijske krize. Ne smemo zaboraviti da su vojne baze SAD i NATO-a rasprostranjene po celom Balkanu.

Poslednji napad Izraela na pojas Gaze pokrenuo je talas protesta solidarnosti širom sveta – studenti su u Britaniji blokirali svoje univerzitete zahtevajući prestanak ulaganja novca u kompanije koje proizvode oružje za Izrael, dok su protesti solidarnosti u Grčkoj sprečili isporuku američkog oružja Izraelu.

Globalni anti-ratni pokret ponovo raste i preti da poprimi dimenzije kakve je imao 2003. godine. Početkom aprila, u Strazburu će se održati proslava šezdesetog rođendana NATO-a, kada će ujedno biti i prvi veliki test snage anti-ratnog pokreta. U datim okolnostima, nužno je ovakav pokret izgraditi u Srbiji i širom Balkana, i povezati ga sa svetskim anti-ratnim pokretom.

Tokom diskusije razgovaraćemo o modernom imperijalizmu i njegovim najskorijim posledicama, i započeti dijalog o tome na koji način takav pokret izgraditi u uslovima današnje Srbije.