Duh otpora se širi iz Grčke[2 min. za čitanje]

Nakon generalnog štrajka u Grčkoj, teku pripreme štrajkova i u drugim evropskim zemljama

U Evropi su nemiri sve češći. Gazde očajnički pokušavaju da nateraju radnike da plate za ekonomsku krizu, ali nailaze na otpor koji je iz dana u dan sve jači.

Ovonedeljni generalni štrajk u Grčkoj je poslednji u nizu događaja koji prkose gazdama, vladi i liderima Evropske unije.

Pre dve nedelje kompletni javni sektor u Grčkoj je bio na jednodnevnom štrajku.

Tokom cele prošle nedelje dnevno su se smenjivale različite grupe radnika u štrajku. Sada su im se u borbi pridružili i članovi sindikata iz privatnog sektora.

U međuvremenu, španski sindikati prete generalnim štrajkom protiv ekonomskih reformi koje bi najviše uticale na životni standard radnika.

Premijer Španije, Hose Luis Rodriges Sapatero, predlaže da radnici što kasnije odlaze u penziju kako bi državnom budžetu sačuvali što više novca.

U utorak je više hiljada ljudi zauzelo ulice Madrida kako bi protestvovali protiv vlade.


Deficit
Grčka vlada, ohrabrena od strane inostranih bankara i ostalih lidera EU, planira tešku seču budžeta, kako bi smanjila deficit.

Budžetski deficit se trenutno nalazi na 12.7%  grčkog BDP-a, dok vlada želi da ga smanji na 2.8%. Planirano je zamrzavanje plata i odbijanje 10% od dodataka, kao i podizanje starosne granice za penzionisanje. Ovo bi značilo samo još veće pogoršanje životnog standarda radničke klase.

MMF i lideri EU traže da vlada bude još stroža. Ali otpor ovih razmera ozbiljno je poljuljao njihove planove.

„Grčki Savez sindikata je cele nedelje dogovarao kakve će poteze napraviti nakon štrajka u sredu“, rekao je Panos Garganas, urednik Radničke solidarnosti.

„Najverovatnije će sredinom marta biti još jedan dan akcije. Postoje politički argumenti u radničkom pokretu o tome kako sada postupiti. Sud je odlučio da je štrajk carinskih radnika nelegalan i rukovodstvo sindikata ga je prekinulo. Ostali članovi sindikata su zbog toga veoma ljuti. Ista stvar se desila i sa štrajkom radnika pri Ministarstvu finansija. Ako MMF i EU odluče da krenu sa još jačim pritiscima na grčku vladu ne bi li je primorali da sprovede njihov program, zasigurno će izazvati još veći revolt.“