Sa današnjeg generalnog štrajka.

Grčki sindikalac: „Nećemo pristati na ovaj zakon. Jaki smo i odlučni.“[2 min. za čitanje]

Nakon velikih protesta i štrajkova protiv usvajanja zakona o merama štednje, omladina, radnice i radnici Grčke ne odustaju od borbe. Dan pred najavljeni masovni štrajk u Britaniji, grčki narod pokazuje svima da možemo i moramo da se borimo protiv pljačkaških i represivnih vlasti. Prenosimo izveštaj sa lica mesta grčkog sindikalca, objavljen danas na veb sajtu naših sestrinskih novina iz Britanije, Socialist Worker. Desetine hiljada ljudi izašle su danas na ulice Grčke, tokom drugog dana četrdesetosmočasovnog štrajka protiv mera štednje.

Uprkos ogromnom otporu demonstranata i opozicije, grčka vlada izglasala je jezivi zakon koji su joj nametnule druge evropske vlade i Međunarodni monetarni fond.

Vasilis Silaides, sindikalac iz „Intrakom Elektroniksa”, dao je danas sa atinskog trga Sintagma izjavu za Socialist Worker.

„Udarićemo na svaku meru koju danas proguraju. Osećaj desetina hiljada nas koji smo danas bili na ulicama je da ovo nije kraj – ovo je samo kraj početka.

Danas je atmosfera bila veoma teška. Policija je bez pardona koristila suzavac i šok-bombe kako bi rasturala gomile ljudi. Njihovi napadi bli su bez presedana.

Policija je napade na radnice i radnike koji su se okupljali počela još pre podneva.

Danas je bio štraj prevoznika koji je neke sprečio da dođu do trga, ali je velika povorka automobila okružila celu tu oblast.

Trg Sintagma okolne ulice bile su pune ljudi. Jedine praznine pravile su se tamo gde je suzavac postajao nepodnošljiv.

Suzavac je bio toliko jak da je na metro stanici na Sintagmi bilo nekoliko hiljada ljudi. Morali smo da se sklonimo tamo da bismo mogli da dišemo.

Sindikat radnika metroa je uspostavio lekarski punkt na kom je bio veliki broj volontera Crvenog krsta.

Cela Grčka je besna.

Sutra ćemo imati sastanak na Sintagmi povodom toga šta moramo dalje da radimo, kako da uznapredujemo u ovoj borbi.

Nećemo pristati na ovaj zakon. Jaki smo i odlučni.”