Izveštaj sa protesta podrške radnicama i radnicima JP “Informatike”[4 min. za čitanje]

3.4.2015. je Savez Samostalnih Sindikata organizovao protest povodom otpuštanja 19 radnika i radnica javnog preduzeca ‘JKP Informatika’.

To se desilo nakon što je u petak 20. marta 19 radnika i radnica JKP “INFORMATIKA” NOVI SAD dobilo je otkaz. Formiranje otkaza i njihovo uručenje išlo je mimo svih procedura koje tako ozbiljan potez zahteva. Radilo se po sistematizaciji donešenoj mimo institucija koje o tome treba da donesu svoj sud. Za otpuštanje nisu definisani kriterijumi. Ovakav postupak predstavlja izvrdavanje zakona i demonstraciju moći. Bahatošću potvrđuje nehumani odnos prema zaposlenima. Dalje, takva mera se sprovodi u korist partija na vlasti, kao i stranih kreditora, jer su mere štednje ništa drugo nego prebacivanje tereta dugovanja tajkuna na radništvo i korisnike javnog sektora.

Na protestu je bilo oko 120-150 ljudi. Predstavnici Marksa21, kao sastavnog dela Levog Samita Srbije, su bili prisutni na tom protestu. Govorili su predstavnici Saveza Samostalnih Sindikata, radnici i radnice koji su protivpravno dobili otkaze, a u ime Levog Samita Srbije je govorila Jovanka Zlatković iz organizacije S.T.R.I.K.E.

Sledeći protest je zakazan za sredu 8.4.2015. u 15:30 na Trgu Slobode u Novom Sadu.

Dodjite u što većem broju da damo podršku otpuštenim radnicima i radnicama!!!!!

Protesti će se organizovati jednom nedeljno sve dok se tih 19 radnika i radnica ne vrati na posao.

Sada, kada prete dalja otpuštanja u javnom sektoru i ukidanje zaštite 162 preduzeća u restruktuiranju krajem marta, radnička solidarnost je naša snaga – jer smo zajedno jači!

Ispod možete da pročitate tekst saopštenja LSS povodom slučaja.

Levi samit Srbije podržava protest radnika JP “Informatika” u Novom Sadu zbog nedopustivog načina na koji stranka “TrećaSrbija” upravlja ovim javnim, gradskim preduzećem a što za posledicu ima otpuštanje 19 radnika bez obrazloženja i pod vrlo čudnim okolnostima.

Dvadeset organizacija, članica Levog samita Srbije smatra da je protest zaposlenih u novosadskoj “Informatici” značajan iz više razloga. Prvo, to je prvi protest izazvan pogubnom praksom da javnim preduzećima upravljaju političke stranke koje opšta, javna dobra tretiraju kao svoj stranački plen. Katastrofalne posledice prećutnog sporazum stranaka o “okupaciji” javnog sektora – kako je to ovih dana s pravom nazvao zaštitinik građana Saša Janković- u potpunosti su razobličene nakon uvođenja vladinih neoliberalnih mera štednje. Otpuštanje radnika znači povećanje nezaposlenosti. Povećanje nezaposlenosti je – povećanje siromaštva i zato se LSS oštro protivi merama štednje i uporno ukazuje na pogubne posledice tih mera.

Nažalost, te posledice danas na svojoj koži, vrlo bolno oseća 19 otpuštenih radnika JP “Informatika” kao i njihove porodice. Radnici nisu otpušteni zbog nerada ili nestručnosti. Oni su otpušteni samo zato što nisu imali partijsku knjižicu stranke koja trenutno vlada javnim preduzećem “Informatika.” To su tragične činjenice.

U ovo vreme štednje i zabrane zapošljavanja u javnom sektoru političe stranke, upravljajući javnim i državnim preduzećima nekažnjeno krše propise tako što masovno zapošljavaju stranačke poslušnike a onda otpuštaju stručnjake i profesionalce. Upravo kako je to u “Informatici” uradila stranka “TrećaSrbija.” I ne samo da stranke krše propise i rade protiv javnih, opštih interesa građana i građanki već zapošljavanjem nestručnih osoba srozavaju nivo usluga u javnom sektoru .

Otpuštanje radnika bez članskih knjižica odgovarajućih političkih partija dešava se i u drugim preduzećima javnog sektora ali većina zaposlenih – ćuti. Zato LSS smatra ovaj protest vrlo značajnim. Dvadeset organizacija našeg pokreta ovaj protest vide i kao poziv svima u javnom sektoru da podrže kolege i koleginice u novosadskoj Informatici i da se na taj način suprotstave posledicama “okupacije stranaka”.

Levi samit Srbije poziva sve Novosađane i Novosađanke, zaposlene i one bez posla, penzionere i studente da u petak, 3. aprila, u 15, 30 na Trgu slobode podrže radnike koji su dobili otkaze od partijskih vlasnika JP “Informatika” i time zajedno započnemo borbu za odbranu svih javnih preduzeća od “partijske okupacije.”

U Novom Sadu,

03/04/2015

Levi samit Srbije :

PARISS,

Udruženje akcionara Vršačkih Vinograda,

Građansko sindikalni front,

Solidarnost,

Most ravnopravnosti,

Centar za politike emancipacije,

Marks 21,

Gerusija,

Kontekst kolektiv,

Forum Roma Srbije,

Marksistička organizacija Crveni,

STRIKE,

Društveni centar “Oktobar”,

Zrenjaninski socijalni forum,

Zelena omladina Srbije,

Građanski forum Kanjiža,

Žindok,

Obruč,

Centar za kvir studije,

LAPID DimitrijeTucović,