Foto: Insajder (screenshot)

Još jedna sabotaža pomena Nediću[2 min. za čitanje]

Pedesetak fašista iz Srbske akcije i Carostavnika održalo je danas u 14 h pomen Milanu Nediću, predsedniku kvislinške srpske vlade za vreme Drugog svetskog rata i kolaboracionisti nacističkog režima. Fašistički skup ispred zgrade na uglu Kneginje Ljubice i Simine, s čijeg se prozora Nedić bacio 1946. godine da bi izbegao suđenje za saradnju s nacističkim okupatorom, bio je s obe strane okružen demonstrantima.

Među demonstrantima našli su se, u jeku kampanje za gradske izbore, i predstavnici DS-a i LDP-a. Predizborni slogan DS-a „Da oslobodimo Beograd“ tako je poslužio za povlačenje paralele između aktuelne, Vučićeve vlade i kvislinškog režima u Drugom svetskom ratu, premda je upravo za vreme vlade demokrata otvoren prostor za rehabilitacije domaćih kolaboratora. Obećanje predstavnika DS-a Balše Božovića da bi, za razliku od naprednjaka, demokrate zabranjivale fašističke skupove, negira činjenicu da su pre desetak godina baš demokrate dozvoljavale te skupove – prva zabrana desila se nakon što su antifašisti najavili kontraskup, pa su tom prilikom „demokratski“ zabranjena oba.

Policijski kordon nije dozvoljavao da se približimo nedićevcima – iako su prema predstavnicima opozicionih partija bili nešto „popustljiviji“, obezbeđujući im i veći medijski prostor. Ipak, nedićevce smo dočekali sveže napravljenim grafitima „Nedić, sluga okupatora“ i „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, a govore smo nadglasali pevanjem revolucionarnih, radničkih pesama i skandiranjem parola: „Neće proći fašisti“, „Nedić fašista, služio je Hitlera“, „Sam je skočio“, „Ustaše, četnici, zajedno ste bežali“ i brojnih drugih. Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, koja već nekoliko godina organizuje obeležavanje Dana oslobođenja Beograda, bila je i na ovom kontraskupu, zajedno sa levičarskim organizacijama.

Za nedićevce i druge saradnike okupatora nema i neće biti mesta u našem gradu. SF/SN!