Ko je odgovoran za izbijanje žarišta u Odžacima?[3 min. za čitanje]

Prenosimo saopštenje Industrijskog sindikata Srbije povodom odbijanja uprave kompanije „Magna Seating“ da dve nedelje nakon izbijanja žarišta virusa Covid 19 u toj fabrici (od kojeg se polovina radnika zarazilo a dvoje preminulo) dostavi svojim radnicima rezultate testiranja. Vladajuća klasa odbija ovakve zahteve jer je spremna da živote radništva stavi iza svojih profita. Naš odgovor mora biti odlučan i jasan: životi radnika i radnica nemaju cenu, a borba za naše zdravlje ne može biti rukovođena logikom profita!

Vanredna situacija u Odžacima. „Magna Seating“ žarište Covid 19. Testiranim radnicima se prećutkuju rezultati testa. Industrijski sindikat „Magna Seating“ zahteva hitan sastanak Odbora za zaštitu zdravlja i bezbednost na radu .

Nakon silnog ukazivanja od strane Industrijskog sindikata Srbije da je bezbednosno i zdravstveno stanje u „Magna Seating“ na alarmantno niskom nivou, što su potvrdili i rezultati testiranih radnika, najcrnje slutnje su potvrđene donošenjem Odluke o proglašenju vanredne situacije u opštini Odžaci zbog epidemije zarazne bolesti Covid 19.

Industrijski sindikat Srbije će o ovome obavestiti ministra rada Đorđevića koji je pre nekoliko dana silno nahvalio ponašanje „Magna Seating“. Sindikat ministru postavlja samo jedno pitanje „Koliko to hvaljenje košta, ministre?“. 

Pre uvođenja vanrednih mera pismo odlazećem direktoru Pierluigi Ghione-u je uputio i predsednik Industrijskog sindikata „Magna Seating“ Dalibor Antanasijević.

Poštovani,

Dobio sam informaciju od zaposlenih i od članova Industrijskog sindikata “Magna seating” da ste posle našeg zahteva nastavili sa testiranjem zaposlenih na virus Covid 19.

Industrijski sindikat “Magna seating” kao i Industrijski sindikat Srbije pozdravlja taj vaš potez. Obavešteni smo da je testiranje nastavljeno u privatnoj laboratoriji “Medlab” u Odžacima. Radnici me dalje informišu da se njima rezultati ne saopštavaju, već da je gore navedeni “Medlab” dobio naređenje da se rezultati testiranja zaposlenih dostavljaju vama.

Mi kao sindikat i svi zaposleni smo zabrinuti za rezultate tih testiranja i postavlja se pitanje šta je tu toliko tajnovito da bi ste se vi na taj neubičajni potez odlucili.

Nadam se da shvatate dobronamernost mog obraćanja i molim vas da pre svega zaposleni dobiju rezultate testiranja pa tek onda kompanija, jer time će sami zaposleni znati kako da se ponašaju i prema svojim ukućanima kao i građanima u skladu sa dobijenim rezultatima.

Ukoliko ne budete promenili vaš stav i ne počnete da obaveštavate zaposlene o rezultatima testiranja, mi ćemo zaposlenima preporučiti da odbiju da budu testirani, jer smatramo da ako se zaposlenima to ne saopštava, postavlja se pitanje, koji je smisao tog testiranja.

 

S poštovanjem,
Dalibor Antanasijević, predsednik Industrijskog sindikata “Magna Seating”d.o.o. Odžaci

 

Industrijski sindikat Srbije sa sigurnošću tvrdi da je „leglo“ zaraze „Magna“ ali ti podaci se taje i skrivaju. Na samo 1 km u Odžacima radi i firma „Greiner“ sa više stotina radnika gde nema nijednog slučaja Covid 19. Kako to? Njih ne obilazi ni ministar, oni ne izbaciju sa posla predsednika sindikata, oni ne lažu sebe i druge, oni su normalni i odgovorni. A „Magna Seating“?

Ko je odgovoran za ovo stanje, smrt ljudi i njihovih srodnika? Ima li odgovornost ime? Ukoliko imamo pravedno društvo i časne političare znaće se i njegovo ime, u suprotnom Industrijski sindikat Srbije će smatrati za odgovorne one koji su znali za situaciju u „Magna Seating“ ali su govorili suprotno od onoga što je dovelo do vanrednih mera u Odžacima.