Konferencija antikapitalističke levice u Strazburu[2 min. za čitanje]

Evropska antikapitalistička levica iskoristila je priliku da za vreme NATO samita u Strazburu, na poziv Nove antikapitalističke partije (NPA) iz Francuske, organizuje novu konferenciju.

Evropska antikapitalistička levica iskoristila je priliku da za vreme NATO samita u Strazburu, na poziv Nove antikapitalističke partije (NPA) iz Francuske, organizuje novu konferenciju.

Na sastanku se govorilo o međunarodnoj situaciji i predstojećim evropskim izborima. Takođe, učesnici su optužili G20 da obmanjuje svetsko stanovništvo i da „organizuje novi svetski poredak“. Insistirali su na „dekonstrukciji“ svih planova velikih sila članica MMF-a. Postojao je zajednički pristup svih učesnika po pitanju veze između dva glavna događaja te nedelje: sastanka G20 i NATO samita, dve ključne institucije svetske imperijalističke dominacije.

„Ne treba da ljudi plaćaju za krizu, već kapitalisti!“ Prateći ovaj slogan koji se javljao tokom svih akcija, konferencija je usvojila deklaraciju usmerenu ka svim ciljevima „Hitnog socijalnog, ekološkog i demokratskog plana“. Borba protiv otpuštanja, za povećanje plata, za odbranu javnog sektora i socijalne zaštite, za ukidanje „poreskih utočišta“ i uspostavljanje bankarskih i drugih javnih finansijskih usluga pod upravom naroda. Takođe, konferencija je pokazala da je za uspešno rešavanje krize neophodno napasti samu srž kapitalizma, kako bi se ustanovio novi način raspodele bogatstva i preduzele mere za oduzimanje kapitalističkog vlasništva.

Konferencija se takođe osvrnula na pokrete društvenog otpora u svakoj zemlji pojedinačno: na nacionalni dan štrajka u Grčkoj, Portugaliji, Italiji, Francuskoj, na mobilizaciju sektora sindikalnog pokreta u Nemačkoj, štrajkove u Britaniji, ali takođe i na prihvatanje i čak strah od krize, kada radnici pod pritiskom poslodavaca i sindikalne birokratije pristanu na odluke kojima im se zamrzavaju plate – poput zaposlenih u „Seatu“ u Španiji. Kriza takođe, u zemljama poput Italije i Engleske, dovodi do porasta nacionalističkih i ksenofobnih reakcija.

I konačno, podsećajući da je politika antikapitalističke levice odbila da pruži podršku ili uđe u bilo kakvu koaliciju sa liberalnim Socijalističkim partijama i levim centrom, sve organizacije su odlučile da u narednom periodu učvrste međusobne odnose i zajedno učestvuju u inicijativama i sastancima povodom narednih evropskih izbora.

Ovaj prvi zajednički sastanak evropske antikapitalističke levice u kom su sve organizacije intervenisale održan je u Strazburu pred više od 800 ljudi!