Konferencija Marksizam za 21. vek: pobeći iz evropskog Lavirinta[2 min. za čitanje]

Pozivamo vas na prvu međunarodnu konferenciju koju organizuje Marks21. Uvek smo držali do toga da radikalna i aktivistička praksa imaju primat u odnosu na beskrajno salonsko diskutovanje, ali isto tako smatramo da su teorijske i političke rasprave preduslov političkog organizovanja. Ovo pravilo je posebno bitno danas kada se podstiče opšta konfuzija o tome šta se oko nas dešava i na koji način izgraditi alternativu Vučićevom režimu.

Sirizina izborna pobeda u Grčkoj, uspon Podemosa i izbor Džeremija Korbina za šefa britanskih laburista obeležili su tokom prošle godine novi uzlet levice u Evropi. Politički „centar“ već godinama nije u stanju da ponudi efikasna rešenja za krizu. Sve evropske partije desnog i levog centra u horu pevaju: još starog, još „mera štednje“, još nezaposlenosti, još bednih plata, još privatizacije i bogaćenja one manjine koja je već bogata, još urušavanja demokratije. Narodima Evrope (unutar i van EU) više nije ostavljeno ni da biraju između dva zla. „Štednja“ i „Evropa“ nemaju alternativu.

Takozvana izbeglička kriza i nasilje evropskih i međunarodnih institucija prema izbornoj volji naroda Grčke otkrili su trulež u temeljima evropskog projekta. Umesto demokratije i prosperiteta, tonemo dublje u nemaštinu i autoritarizam. Takav razvoj očigledan je i u Srbiji. Više niko ne može da kaže da zaostajemo za Evropom. Imamo i Merkel i Ciprasa i sve one koji stoje između njih. Međutim, raspon od Aleksandra Vučića do Borislava Stefanovića proteže se hodnicima istog Lavirinta kojim vlada evropski Minotaur – onaj koji je minulog leta Sirizinu vladu primorao na kapitulaciju.

Da li je levica već protraćila svoju šansu ili njeno vreme tek dolazi? Hoće li krajnja desnica ponovo izmileti iz mraka i „meku“ diktaturu kapitala pretvoriti u otvoreni obračun sa svim snagama koje izlazak iz krize traže u rušenju kapitalizma? Može li nam marksizam (decenijama potiskivan iz javnosti i prežvakavan u akademskim krugovima) pomoći da se u ovim problemima orijentišemo i organizujemo u novu političku snagu, sposobnu da širom Balkana, Evrope i sveta izgradi društvo po meri čoveka, a ne kapitala? Mi smatramo da može, a konačan i zajednički odgovor nameravamo da otkrijemo kroz ovu konferenciju koja upravo iz tog razloga nosi naziv Marksizam za 21. vek.

Raspored panel diskusija:

14:30 – 15:30 Aktuelnost Marksa u 21. veku // Ankica Čakardić (HR), Matija Medenica

15:45 – 17:15 Uspon i pad Sirize // Kevin Ovenden (UK), predstavljanje knjige Siriza u lavirintu

17:45 – 19:15 Tvrđava Evropa: „izbeglička kriza“ i rast ekstremne desnice // Jovo Bakić, Neda Đorđević

19:30 – 21:00 Izbori u Srbiji: panel diskusija o budućnosti levice u Srbiji (TBA)

***

Tokom trajanja konferencije bićete u prilici da po promotivnoj ceni od 500 dinara kupite srpsko-hrvatski prevod Ovendenove knjige Siriza u lavirintu, jedinstvene studije grčkog društva i političke scene i leve kritike prvih šest meseci Sirizine vlade.