Muhamed Badi, vođa Muslimanskog bratstva

Kontradiktorna sila Muslimanskog bratstva[2 min. za čitanje]

Imperijalizam i njegovi saveznici veoma su uznemireni kada je u pitanju uloga Muslimanskog bratstva u Egiptu, posle mogućeg kraha Mubarakovog režima.

O njihovoj ulozi se takođe raspravlja i na ulicama, gde su neki zabrinuti da bi to moglo ugušiti proteste.

Ali bauk kog SAD i drugi nazivaju „mračnom silom fundamentalizma” je, zapravo, pojednostavljena slika najvećeg opozicionog pokreta u Egiptu.

Bratstvo ima na stotine hiljada članova.

Imaju i nezavisne kandidate na izborima, uprkos tome što su stavljeni van zakona. Na izborima 2005. osvojili su 20% poslaničkih mesta u parlamentu.

Bili su sastavni deo egipatske politike još od pobuna protiv kolonijalnih vlasti, i uvek su imali kontradiktornu ulogu.

Uprkos njihovom anti-imperijalističkom nastupu, u pitanju je partija koja je neretko spremna da pravi dilove sa vlastima.

Među njihovim liderima sede vlasnici fabrika i zemljoposednici. Njihovi politički aktivisti dolaze iz gradskih srednjih klasa. U svojoj osnovi imaju dosta sledbenika među gradskom, ali i seoskom sirotinjom.

Konzervativni su kada se radi o ženskom pitanju, ali, uprkos tome, imaju dosta žena u svojim redovima. Okrenuti su privatnom vlasništvu i osporavaju seljački pokret protiv zemljoposednika.

Iako su neprijateljski raspoloženi prema sindikatima i imaju slab uticaj u fabrikama, njihove pristalice u parlamentu borile su se za proširenje prava na štrajk i oformljavanje sindikata.

Nisu naklonjeni egipatskoj hrišćanskoj manjini, kao ni pitanjima nejednakosti.

Ali su njihovi stavovi po pitanju Palestine i imperijalizma ono što brine zapadne vlade.

Njihov blizak odnos sa Hamasom znači da će njihov kredibilitet biti doveden u pitanje ukoliko se Palestinci masovno približe granicama Gaze i počnu da zahtevaju okončanje izraelske opsade.

Bratstvo je važan igrač u ovom ustanku.

Presudno za imperijalizam, to je opasan neprijatelj koji predstavlja očiglednu pretnju po strategiju SAD, koja se sprovodi već 40 godina.