Kukavički napad neonacista na antifašiste u Beogradu[2 min. za čitanje]

Sinoć, 9. juna 2009, petnaestak neonacista je izvršilo napad na troje antifašista u centru Beograda, ispred bioskopa “Odeon”.

Sinoć, 9. juna 2009, petnaestak neonacista je izvršilo napad na troje antifašista u centru Beograda, ispred bioskopa “Odeon”. Jedna drugarica i dva druga, A.S, M.P. i R.T, aktivni u revolucionarnom i antifašističkom pokretu, koji su se kretali ka Beograđanki napadnuti su s leđa. Na njih je oko petnaest neonacista, među kojima su neki bili maskirani, bacilo veći broj kamenica, od kojih su neke pogodile naše drugove. Iznenadivši ih, neonacisti su uspeli da drugarici A.S. oduzmu torbu, a da druga R.T. isprskaju suzavcem, dok su fizčki napali i dvoje slučajnih prolaznika. No, naši drugovi su na napad odgovorili adekvatno, koristeći sve što im je bilo pri ruci i ukazujući prolaznicima na ono što se dešava uspeli su da rasteraju fašistički ološ.

Ovaj napad je samo jedna u nizu neonacističkih akcija koje se dešavaju poslednjih dana u Beogradu. Primer za to je napad od 1. juna, kada su žrtve verovatno iste organizovane grupe bili nekoliko mladih ljudi koji su se vraćali sa koncerta, od kojih su jednom mladiću fašisti čak razbijali flaše o glavu. Sve indicije govore u prilog tome da je u pitanju ekipa koja predstavlja proizvod akcione saradnje registrovane fašističke organizacije Obraz i ilegealne neonacističke grupe Nacionalni stroj, odnosno “Krv i Čast”, koja kao svoj pravni paravan koristi udruženje građana Novi Srpski Program. To se dešava u sklopu organizovane kampanje kojom fašističke grupe pokušavaju da zastraše građane Beograda, vršeći napade na sve one koji im izgledaju kao aktivni antifašisti.

Nedopustivo je da danas u Srbiji neko traži uzore u nacistima iz vremena Drugog svetskog rata. Nećemo tolerisati delovanje neonacističkih grupa u našem gradu! Nećemo pasivno posmatrati napade ovih rasističkih izroda na antifašiste, rome kao i na sve druge nedužne građane koji u njihovim očima izgledaju „nepodobno“. Nacistički banditi neće proći nekažnjeno! U skladu sa našim slobodarskim tradicijama pružićemo im organizovan otpor. Uvereni smo da će celokupno društvo dati jasan odgovor na njihove pokušaje zastrašivanja i zauzimanja ulica. Ulice pripadaju narodu, a ne fašističkim bandama.

Smrt fašizmu!
Izvor: Beogradska antifašistička inicijativa (BAFI)