Manolis Glezos je svih ovih godina bio u prvim borbenim redovima

Manolis Glezos: Nema kompromisa između okupatora i okupiranog![2 min. za čitanje]

Manolis Glezos, heroj antifašističkog otpora okupaciji iz perioda Drugog svetskog rata i poslanik Sirize u Evropskom parlamentu, danas je iz Brisela izneo oštru kritiku grčke vlade, povodom njene strategije tokom pregovora sa kreditnim poveriocima i vidne promene retorike. On podseća da „između tlačitelja i tlačenog nema ni govora o kompromisu, sve nalik tome nemoguće je između okupatora i okupiranog. Jedino rešenje je sloboda“.

Dok još nije prekasno

To što se Trojka sada naziva „institucijama“, memorandum „sporazumom“, a kreditori „partnerima“, ne menja raniju situaciju.

Valjda je jasno da ne možemo da menjamo ono što je grčki narod izglasao na izborima 25. januara.

Narod je glasao za ono što je Siriza obećavala: ukidanje režima štednje koji nije samo strategija nemačke oligarhije i drugih zemalja kreditora Evropske unije, veće je i strategija grčke oligarhije; ukidanje memoranduma i Trojke i svih zakona štednje; da ćemo nakon izbora jednim zakonom ukinuti i Trojku i njene posledice.

Prošlo je mesec dana i to obećanje i dalje nije ispunjeno.

Nema veće štete.

S moje strane, molim grčki narod da mi oprosti što sam doprineo ovoj iluziji.

Ali, pre nego što bude kasno da se vratimo sa ovog puta, pre nego što bude prekasno, reagujmo.

Pre svega, svi članovi, prijatelji i simpatizeri Sirize moraju na hitnim sastancima, na svim nivoima organizacije, odlučiti da li prihvataju ovu situaciju.

Neki tvrde da, kako bi se sporazum postigao, treba znati popustiti. Pre svega, između tlačitelja i tlačenog nema ni govora o kompromisu, sve nalik tome nemoguće je između okupatora i okupiranog. Jedino rešenje je sloboda.

Ali čak i da prihvatimo ovaj apsurd, ono što je prethodna vlada podržavajući memorandume uradila po pitanju nezaposlenosti, štednje, siromaštva i samoubistava, prevazilazi sve granice za ustupke.