Napad grčke policije na Glezosa tokom demonstracija protiv budžetske seče

Manolis Glezos o dodeli Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji[1 min. za čitanje]

Kratak komentar Manolisa Glezisa, heroja antifašističke borbe u Grčkoj, povodom sramne dodele Nobelove nagrade za mir licemerju Evropske unije i njenoj pljačkaškoj armiji birokrata

Nobelova nagrada za mir Evropskoj uniji! U istom trenutku u kom upravo ona ugrožava društvenu koheziju celokupnog evropskog juga, gde deca u školu idu gladna, gde građani žive usred neobjavljenog ekonomskog rata, gde svedočimo humanitarnoj katastrofi!

U Grčkoj, tom malom ali ne i beznačajnom ćošku Evrope, neki niži evropski zvaničnici su se pre samo nekoliko dana usudili da zahtevaju nezamislivo: evakuaciju grčkih ostrva sa manje od 150 stanovnika kako bi se…uštedelo!

Kad bi pobednica u trci za Nobela, Evropska unija, samo znala da je jedno od najmanjih ostrva Egejskog mora, Keros od Kiklada, podarilo čovečanstvu većinu umetničkih dela koja predstavljaju kikladsku civilizaciju. Kad bi isto tako znali koliko je sveto još jedno malo ostrvo, Delos.

I nakon što su sve to uradili, otići će po svoju nagradu, ponovo misleći kako su učinili sve što je bilo u njihovoj moći i sve što je trebalo uraditi za naš narod.

Atina, 12. oktobar 2012.

Manolis Glezos (90) je živi simbol otpora nacističkoj okupaciji. 30. maja 1941. bio je jedan od dvojice momaka koji su ukrali ogromnu nacističku zastavu koja je visila na Akropolju. Više puta osuđivan na smrt tokom i nakon građanskog rata, Glezos je proveo ukupno više od 11 godina u zatvoru. Danas je poslanik Sirize (Koalicija radikalne levice).