Foto: N1

Menjamo pravila igre: blokadom banaka protiv deložacija![4 min. za čitanje]

U organizaciji kolektiva Združena akcija Krov nad glavom, u čijem radu aktivno učestvujemo i mi, više od pedeset aktivistkinja i aktivista okupilo se u petak 9. marta u ranim jutarnjim časovima u Bulevaru revolucije (Kralja Aleksandra) 26, kako bismo sprečili prinudno iseljenje porodice Maurer. Iako je iseljenje bilo zakazano za 9 časova, bili smo tu od ranog jutra, spremni da se fizički postavimo između policije i izvršitelja s jedne, i oštećene porodice s druge strane. Ubrzo je bilo jasno da je represivni državni aparat odlučio da ovog puta ne pokaže svoju punu snagu.

Slučaj porodice Maurer izazvao je poseban gnev sugrađanki i sugrađana, jer se radi o situaciji u kojoj vlasnica stana nije napravila nikakav dug niti prekršaj, a ipak joj je stan bezobzirno oduzet i prodat na licitaciji. Eurobanka je, naime, odobrila kredit trećem licu koje je falsifikovalo dokumentaciju i stan Maurerovih predstavilo kao svoj, opteretivši ga hipotekom. Nakon što je ovo lice prestalo da otplaćuje kredit, banka je odlučila da odustane od gonjenja dužnika i da aktivira nelegalno stečenu hipoteku nad tuđim stanom. Ovakvo bezobzirno postupanje banke daje nam osnov da sumnjamo da su i banka, pa i državne institucije, uključene u prevaru.

Neretko se događa da se, u slučaju najavljenih iseljenja koja izazovu gnev sugrađanki i sugrađana, takozvani „javni izvršitelj“ (ovoga puta, reč je o notornoj Mirjani Dimitrijević) ni ne osmeli da pokuša iseljenje bez neograničene podrške policijske mašine. Očekuje se da porodica i aktivisti/kinje u tom slučaju treba da budu zahvalni, iako se zapravo agonija i nesigurnost porodica na udaru samo produžavaju. Juče smo odlučili da promenimo pravila igre i da ne prihvatimo ovaj čin isprazne samilosti. Odbijajući da budemo u pasivnoj poziciji i da dozvolimo da neko drugi odlučuje kada će se problemi rešavati, a kada prećutkivati, prekinuli smo stražu ispred stana porodice Maurer i iskoristili svoje pravo na protest u samoj filijali Eurobanke, na Terazijama, u centru Beograda, više časova blokirajući centralni prostor filijale svojim telima i transparentima. Ne pristajući na uporno ponavljani zahtev banke da izađemo napolje i demonstriramo ispred, poslali smo snažnu poruku da ćemo od sada mi diktirati pravila igre i da je svaki prostor u kome se odlučuje o našoj sudbini, bio on „javan“ ili „privatan“, legitimno mesto protesta i blokade.

Način na koji je banka reagovala rečito govori u kojoj meri je sistem truo: u prvih sat i po vremena banka je poslala dodatno obezbeđenje i službenike zadužene za odnose sa javnošću. Potonji čak nisu ni zaposleni u banci, a zanimalo ih je isključivo ko će od medija izveštavati o slučaju, pri čemu nisu bili spremni da daju nikakve izjave. Kada se na kraju Dušan Mihailović, član izvršnog odbora Eurobanke, udostojio da razgovara sa vidno potresenom Ninom Maurer i predstavnicima/ama Združene akcije, on u svom nadobudnom obraćanju uopšte nije krio da se banka rukovodila samo lukrativnim interesima, da je potpuno zanemarila pitanje pravičnosti i da je njen izbor da aktivira hipoteku umesto da tuži osvedočenog falsifikatora isključivo rezultat procene da će se ovako brže i sigurnije naplatiti. Naznake koje smo dobili od banke upućuju da ovo, očekivano, nije usamljen slučaj.

Još jednom se pokazalo da se banke vode isključivo svojim finansijskim interesom, makar to značilo da saučestvuju u prevarama čija je kriminalna priroda sasvim jasna. Udarajući na bankama toliko bitan PR, tokom blokade filijale pozvali smo na obaranje rejtinga Eurobanci preko njene zvanične Fejsbuk stranice – za dva sata ocena je pala sa 3.3 na 2.9, a padanje rejtinga i bombardovanje komentarima o iseljenju nastavilo se dotle da je Eurobanka sa stranice uklonila opciju da je korisnici/e ocene. Povrh toga, vest o upadu aktivista/kinja u banku i blokadi filijale u protekla 24 časa bila je viralna na društvenim mrežama.

Sada vas pozivamo na akciju i van društvenih mreža: pokažite solidarnost sa porodicom Maurer i svim potencijalnim metama nasilnih deložacija i ugasite svoje račune u Eurobanci, zelenaškoj udruzi koja brine jedino za svoj neposredni interes. Pridružite se Združenoj akciji Krov nad glavom, čiji je osnovni cilj da spreči nasilna iseljenja i potvrdi pravo svakog čoveka na dom. Jučerašnja ofanzivna akcija predstavljala je svojevrsnu prekretnicu u našoj borbi protiv deložacija – bićemo spremni ne samo da na licu mesta branimo porodice od iseljenja, već i da napadamo prave krivce: banke i državne institucije. Solidarnost je naša snaga!