Scena ispred Medicinskog fakulteta u Beogradu 4. aprila 1936, nakon što je jedan fašista nožem usmrtio Žarka Marinovića, levičara i studentskog aktivistu

Nacisti napali studente nožem: ODBRANIMO PRAVO NA PROTEST![3 min. za čitanje]

Tekst letka deljenog danas na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu

Koleginice i kolege!

Sinoć oko 21h došlo je do oružanog napada na studente u prostorijama Filozofskog fakulteta!

Tri muškarca su upala u okupiranu salu 101 i imenom i prezimenom pozivala jednog od istaknutijih učesnika ovogodišnjeg studentskog protesta da im dođe u susret. U sali je bilo prisutno svega šestoro studentkinja i studenata.

Ono što je usledilo bilo je jezivo!

Dvojica su ostala na vratima, dok je treći izvadio nož.

Jedan od dvojice koji su čuvali vrata uzviknuo je „pusti pičketinu, riba ga brani!”, ali je nakon toga isključio svetlo u sali. Napadač je odgurnuo hrabru koleginicu koja je branila kolegu i pošao da ga ubode nožem, ali je kolega uspeo da se odbrani monitorom računara koji je potom ispustio pod snagom udarca.

Ovo nije bilo zastrašivanje – ovo je bio pravi pokušaj da se nanese teška telesna povreda ili da se taj student usmrti.

Napadači su se nakon praska monitora brže-bolje povukli. Kolega se izvukao bez povreda, ali je imao sreće.

Ovo je četvrti napad fašista od početka studentskog protesta. U proteklim napadima studenti su vređani, prećeno im je, bačena je baklja na fakultet, dimna petarda u salu 101, došlo je do fizičkih obračuna uz korišćenje kamenica, boksera i pajsera. Ovo je, međutim, prvi put da je korišćeno oružje.

Ovde se više ne radi o zastrašivanju. Napadači su naoružani, organizovani, uniformisani i motivisani nacifašističkom ideologijom.

Oni su čekali da obezbeđenje fakulteta krene u rutinsko zaključavanje zgrade kako bi upali i imali vremena da obave svoj napad.

Neposredan kontekst za njihov napad je poziv rektora da studentski protest treba zaustaviti „milom ili silom”.

Na taj poziv se odazvala uprava Filozofskog, koja je dovela plaćene batinaše i pokrenula krivične postupke protiv trojice učesnika protesta, da bi zastrašila i ugušila studentski protest.

To joj nije uspelo! Studenti su svoje zahteve stavili na dnevni red: protest traži ukidanje rangiranja, sniženje školarina na iznos ne veći od tri minimalne plate, otključavanje učionica i dobijanje sale za neometano studentsko samoorganizovanje…

Uprava nema nameru da ispuni ove zahteve i spremna je da radi i sa đavolom protiv studenata.

Fašisti su to dobro shvatili. Njihovi napadi na fakultet se ne kažnjavaju. Uprava ih ne osuđuje. Rektor ih ne osuđuje. Ministar prosvete ih ne osuđuje. Možda zato što su uprava i vlada željni da se protest okonča „milom ili silom”?

Kada će ovo da stane? Kada se prolije krv?

Koleginice i kolege! Ovde se više ne radi samo o protestu za bolje uslove studiranja! Ovde se radi o represiji nad svakim kritičkim glasom uperenim protiv uslova studiranja ili stanja u zemlji! Ovde se radi o kršenju osnovnih prava i sloboda!

Studentkinje i studenti su tridesetih godina bili u prvim redovima borbe protiv fašizma i diktature! Studentkinje i studenti su devedesetih branili autonomiju univerziteta i digli Srbiju protiv režima Slobodana Miloševića!

Zar ćemo danas posustati pred vladom tajkuna? Pred kučavičkom upravom Univerziteta? Pred naoružanim nasilnicima?

Pozivamo sve studentkinje i studente kojima su pravda i sloboda u srcu da dignu glas protiv ovih napada na naše koleginice i kolege! Dosta je bilo šikaniranja i žrtava!

Ponovo pozivamo širu javnost na solidarnost sa studentskom borbom! Svi koji su pod udarom krize ili represije imaju isti interes! Solidarnost je naša snaga!

Tražimo smesta ostavku uprave Filozofskog fakulteta i slobodu protesta!

Pozivamo na omasovljenje studentskog pokreta!

Borba se nastavlja do ispunjenja zahteva!