Nacisti neće proći![3 min. za čitanje]

Ne dozvolimo normalizaciju nacizma i fašizma! Ne dozvolimo im da postanu još sigurniji u sebe organizujući uspešan marš! Ovo je odličan trenutak za stvaranje otpora ovoj anticivilizacijskoj pojavi. Zahvatimo problem iz korena i isčupajmo ovaj korov iz našeg društva!

Nedavno je na sajtu www.srpskimars.org objavljena najava novog pokušaja okupljanja i javnog paradiranja nacista u Srbiji.

Članovi i simpatizeri nacističkih organizacija Nacionalni stroj i Krv i čast, poštovaoci lika i dela “srpskog firera” Gorana Davidovića, okupljeni oko “projekta” Srpski marš – marš za jedinstvo Srbije, nakon prošlogodišnjeg fijaska u Novom Sadu rešili su da ovog puta sreću oprobaju na beogradskim ulicama.

Datum je zakazan za 11. oktobar, u 17h, na platou ispred Filozofskog fakulteta.

Obožavaoci Adolfa Hitlera, ali i “domaćih” nacista i fašista poput Milana Nedića i Dimitrija Ljotića, još jednom će pod maskom “zdravog srpskog nacionalizma” probati da dopru do onog dela populacije koji još uvek izlaz iz svih problema traži u “srpskom nacionalnom biću”.

Međutim, organizacijski dometi ove družine do sada nikada nisu prešli nivo povremenih tajnih koncerata u čast svojih nikad prežaljenih idola.

Njihov način delovanja mnogo je primitivniji – od čoporativnih napada na “neprijatelje Srba i bele rase” kada su ovi u manjini a u blizini nema žive duše, pa do slučajeva poput telefonske prijave bombe navodno postavljene u Kulturnom centru Zrenjanina, tokom održavanja prvog Zrenjaninskog antifašističkog festivala.

Da glupost bude veća, zrenjaninski skinhed koji je bombu prijavio, za poziv je iskoristio svoj kućni telefon pa je ubrzo i uhapšen.

Ipak, ovo nikako ne znači da nacizam danas ne predstavlja realnu pretnju po društvo.

Nakon brutalnog prebijanja na smrt četrnaestogodišnjeg Roma Dušana Jovanovića, 19.10.1997, naci skinhedi su bili primorani da se povuku sa ulica. To je potrajalo neko vreme, sve dok apsolutni nemar nadležnih državnih organa, uz sveopštu normalizaciju desničarskih ideja, nije stvorio prostor za njihov povratak na scenu. Sve učestaliji napadi na Rome i homoseksualce, svedoče o tome.

Međutim, tek u poslednjih par godina postalo je jasno da sporadični napadi, koliko god sami po sebi bili opasni, poprimaju organizovaniji oblik.

Prošle godine, novosadska policija je u poslednjem trenutku zabranila održavanje Srpskog marša, nakon velikog pritiska javnosti i medija. Do sukoba između nacista i antifašista je ipak došlo. Brojčano nadjačani i sabijeni u baštu kafane u kojoj su pili, nacistima je ostalo samo da nakačeni na betonsku ogradu dižu ispružene dlanove u vis, gađaju ljude kamenicama i sačekaju sopstveno hapšenje.

Odlučan otpor antifašista u Novom Sadu urodio je plodom.

Danas kao i tada, i dalje nema traga od reakcije policije. Međutim, 11. oktobra će u Beogradu biti održan još jedan skup.

Pre četiri dana je na sajtu Facebook pokrenuta inicijativa za suprotstavljanje sramnoj nacističkoj paradi. U trenutku dok ovo pišemo, članstvo grupe broji već preko 5000 članica i članova, a taj broj iz sata u sat neprestano raste. Za razliku od većine onlajn afinitetnih grupa, ljudi okupljeni u grupi Sprečimo da nacisti marširaju Beogradom planiraju da svoje aktivnosti iz digitalnog prenesu i u “stvarni” svet.

Zbog toga vas pozivamo da nam se, ukoliko imate otvoren nalog na ovom sajtu, pridružite u grupi i uzmete aktivnog učešća u stvaranju prvog masovnog otpora nacizmu na teritoriji Beograda u 21. veku!

Nacizam i fašizam nažalost nisu stvar prošlosti, ne samo u Srbiji, već i u ostatku sveta, posebno u Zapadnoj Evropi u kojoj postoji i veliki broj registrovanih partija ovog profila.

Ne dozvolimo normalizaciju nacizma i fašizma! Ne dozvolimo im da postanu još sigurniji u sebe organizujući uspešan marš! Ovo je odličan trenutak za stvaranje otpora ovoj anticivilizacijskoj pojavi. Zahvatimo problem iz korena i isčupajmo ovaj korov iz našeg društva!

Smrt fašizmu!