Nastavak štrajka u Kruševcu: „14. oktobar“ na ulici[3 min. za čitanje]

Nakon prošlonedeljnog štrajka više kruševačkih preduzeća, zaposleni u „14. oktobru“ nastavili su proteste – s neizvesnim ishodom.

Skup je počeo tačno u predviđeno vreme, u 11:30. Prisustvovali su samo radnici i radnice „14. oktobra”, po mojoj proceni malo više od njih 200. Ovog puta nije bilo radnika/ca drugih preduzeća koji su štrajkovali prošle nedelje. Iz fabrike je krenulo mnogo više njih, oko 400, ali su se neki raštrkali i otišli negde drugde.

Ispred zgrade opštine je došlo tih 200-250 ljudi zajedno sa predstavnicima sindikata. Kao i ranije, bilo je pištaljki i truba. U štrajku su oba fabrička sindikata – SSSS i UGS „Nezavisnost”. Nije bilo nikakvih parola osim sindikalnih. Samo tri-četiri policajca, ali sam po prvi put primetio i dvojicu u civilu. Glavna ulica ispred opštine bila je blokirana tih sat vremena koliko je trajao protest.

Sindikalci su išli na razgovor u kabinet gradonačelnika Bratislava Gašića (član glavnog odbora SNS-a) i izašli pred narod sa sledećim (parafraziram): „Gradonačelnik je prehlađen (u tom trenutku čuje se glasno negodovanje, galama, duvanje u trube i pištaljke, psovke, itd), stvarno je prehlađen i radi na rešenju problema. Rečeno nam je da slučaj „14. oktobra” izlazi u četvrtak na skupštinsko glasanje, gde treba da se odluči o dodeljivanju dve minimalne zaostale zarade”.

Predstavnici sindikata su potom kazali okupljenom narodu da se otkazuju planirani protesti (prvobitno je bilo planirano da se štrajkuje svaki dan) dok se ne sačekaju rezultati od četvrtka, pa ako se ne postigne dogovor da unapred prijave protest za petak, jer nisu ni prijavili proteste za planirane dane, a protest mora da se prijavi minimum dva radna dana unapred. Tada je krenulo veoma glasno negodovanje, uz propratno skandiranje „Lopovi, lopovi”, tako da iako sam bio u prvim redovima gotovo ništa nisam mogao da čujem šta je pričao drugi predstavnik sindikata. Rekao je da će dok se situacija ne reši svi radnici dobiti kartice za besplatan prevoz i čini mi se da je spominjao socijalni program. Sve su šanse da sindikati ponovo hoće da se izvuku iz borbe na prvoj krivini, umesto da se do poslednje kapi znoja bore za svoje članice i članove i svoju zajednicu, braneći radna mesta.

Razgovarao sam sa nekoliko radnika i oni su eksplicitno protiv odlaganja protesta jer sumnjaju da je rukovodstvo u saradnji sa sindikatima napravilo neki dil sa Gašićem, koji je zbog „prehlade” izbegao obraćanje narodu, a nalazio se na radnom mestu, tj. u istoj toj zgradi opštine, 10 metara vazdušnom linijom udaljen od nas.

U međuvremenu na kruševačkom onlajn portalu pojavila se vest da je vlada jutros usvojila Program mera kreditne podrške za tri preduzeća u restruktuiranju: „14. oktobar”, smederevski „Želvoz” i mladenovački „Petar Drapšin”. Svaki program koji polazi od gašenja proizvodnje i izbacivanja zaposlenih na ulicu samo je nastavak dosadašnjeg neoliberalnog programa uništavanja privrede. Čekamo petak.