Nema odbrane za raketnu odbranu[3 min. za čitanje]

Kada je predsednik USA Barak Obama objavio da će njegova administracija odustati od planova za postavljanje anti-raketnog radara u Češkoj i Poljskoj svi su slavili.

Vest o povlačenju plana za otvaranje radarske baze 60 kilometara od Praga stigla je samo dan pre nego što je „anti-radarski autobus“ pušten u saobraćaj. Od tog trenutka, to više nije bio autobus protesta, već pobede.

Za sve nas koji smo učestvovali u Inicijativi Ne Základnám (Ne bazama) to je bio trenutak velikog zadovoljstva. Prošlo je više od tri godine od kako je Inicijativa Ne Základnám pokrenuta. Od tada smo uspeli da prikupimo preko 170,000 potpisa na peticiji koja poziva na nacionalni referendum o pitanju USA radarske baze.

Sada kada pogledamo, doneli smo stratešku odluku od suštinskog značaja – da ne pravimo peticiju protiv baza, već za referendum. Dvadeset godina nakon Plišane revolucije, reč „demokratija“ i dalje ima gotovo sakralno značenje. Rečeno nam je da sada kada živimo u demokratiji svako ima pravo da kaže šta misli. To smo i testirali.

Maska demokratije spala je sa lica gotovo svih prominentnih političara, umetnika i naučnika koji su se predstavljali kao „demokratska elita nacije“. Svi oni su oštro napali Inicijativu i naš zahtev za nacionalnim referendumom, tu uključujući i bivšeg predsednika Vaclava Havela.

Uprkos pro-radarskom stavu većine čeških novinara, uspeli smo da organizujemo najveći anti-ratni protest još od revolucije iz 1989. godine. Demonstracije i protesti nisu bili ograničeni samo na glavni grad, Prag, već su se proširili na čitavu zemlju.

Naši protesti ne samo da su primorali socijaldemokrate da prihvate anti-radarsku politiku, već su započeli i proces istupanja Zelene partije iz vlade, što je dovelo do gubitka većine u Poslaničkom veću. Ovo je u martu dovelo do pada desničarske vlade Mireka Topolaneka.

Radara više nema, ali nove pretnje su ispred nas. Robert Gejts, ministar odbrane SAD, izjavio je da SAD imaju novi plan raketne odbrane. Njegova „druga faza, koja će se operacionalizovati oko 2015, uključiće i osavremenjene anti-balističke SM-3 rakete na teritoriji Južne i Centralne Evrope… Svaka faza ovog plana uključivaće kontigente SM-3 raketa, nasuprot starom planu koji je predviđao samo deset presretača stacioniranih na tlu“, izjavio je za Njujork tajms.

Iran je ponovo naveden kao razlog za ovako masivan vojni poduhvat SAD u Evropi. Ono o čemu se ovde zapravo radi jeste ukorenjivanje vojnog prisustva SAD u Evropi, kako bi se stvorila logistička osnova za neke buduće ratove.

Veliki broj Čeha je gajio iluzije u Obamu. Kada je u aprilu posetio Prag, dobio je kraljevski doček. Jedna od iluzija uticala je čak i na anti-ratne aktiviste: priča se da je Obama, usled ekonomske krize, u tolikim problemima da će zbog toga zaustaviti sve ove projekte.

Kao što na osnovu Gejtsovih reči i, naravno, dešavanja u Avganistanu vidimo, ovo jednostavno nije tačno. Sada, ipak, pred njihovim planovima stoji čvrsta opozicija, spremna da se sa njima bori koliko god da je potrebno.