Nema prekida štrajka u „Prosveti“[3 min. za čitanje]

Radnice i radnici IP „Prosveta“ ušli su danas u 211. dan štrajka, koji je započeo usled propale privatizacije preduzeća u kome su zaposleni. Pre samo nekoliko dana, gazda Dejan Pantović, koji bahato pljačka imovinu „Prosvete“ rasprodajući je preko ugovorom dozvoljene granice, izveo je još dva poteza kojima cilja na to da slomi štrajk i međusobno zavadi i podeli zaposlene.

Kako je u petak 13. avgusta istekao drugi dodatni rok koji jevlasniku obezbedila Agencija za privatizaciju ne bi li konačno isplatio zaostale zarade, poreze i doprinose, Pantović je radnice i radnike kontaktirao i obavestio ih da je vreme da se štrajk prekine ida knjižara „Geca Kon“ nastavi sa radom, pošto je on uplatio ono što je bio obavezan da uplati.

Usput je obavestio i sve veće medije o tome da je knjižara najzad otvorena. Međutim, kada su mu zaposleni u „Prosveti“ zatražili da im dostavi dokument koji dokazuje da je izmirio svoje obaveze, on je odbio da to učini. Potom su mu zaposleni ponudili da pregovara sa predstavnicima sindikata po tačkama Odluke o štrajku, što je gazda takođe odbio.

Njihov odgovor bio je nedvosmislen – nastavljamo sa štrajkom.

„Ja neću prestati da ponavljam koliko je mladih moglo da se iškoluje na fakultetima za novac koji su Pantoviću dali iz Fonda za razvoj“, rekla nam je jedna od liderki štrajka Ljubica Stjepanović-Muhić.

„Spremni smo da se vratimo na svoja radna mesta onda kada se budu stekli uslovi za obustavu štrajka.“

U međuvremenu, prodavnica „Mamut“ koja je takođe u vlasništvu Dejana Pantovića i koja se nalazi na nepunih minut hoda od štrajkačkog centra „Prosvete“ stacioniranog u knjižari „Geca Kon“, zatvara se – po svemu sudeći usled milionskog minusa na računu.

Kada je gospodin Pantović uvideo da radnice i radnici neće odustati od svoje višemesečne borbe, odlučio je da primeni staru tehinku „zavadi, pa vladaj“. Pojavio se u knjižari i, prema rečima jedne od zaposlenih, okupljenim radnicima rekao kako neki od njih žele da rade, a ne mogu jer ostatak štrajkuje.

Takođe je, na zaprepašćenje štrajkača, pitao i da li nameravaju da linčuju te ljude koji bi da se vrate na posao. Dobio je odgovor da niko nikoga ne namerava da linčuje, kao i da u njihovim redovima nema štrajkbrehera, te da stoga nemaju razloga da prekidaju štrajk.

Podrška radnicima „Prosvete“ već je stigla od radnica i radnika iz Grčke i Slovenije, kako bi se iskazala solidarnost i izvršio pritisak na Vladu Srbije da naloži Agenciji za privatizaciju hitno raskidanje ugovora sa Pantovićevim preduzećem „Media II“. U letnjem broju Solidarnosti već smo pisali o kršenjima ugovora i uplitanju političara u spor između trenutnog vlasnika i radnika „Prosvete“. Prikupljanje međunarodne podrške se nastavlja.

Borba radnica i radnika „Prosvete“ za elementarno pravo na rad nejenjava. Njihova borba može biti inspiracija hiljadama onih koji se danas širom zemlje nalaze u sličnoj ili identičnoj poziciji – stisnuti između pretnji svojih gazda i države. To je razlog više da ih podržimo da istraju u nameri da spasu svoje preduzeće.