Nova godina, nove blokade: Rio Tinto mora da ode![3 min. za čitanje]

U subotu se ponovo pridružujemo blokadama širom Srbije. Naša lokacija je poznata: Sava centar, 13 časova. Dođite da državi zajedno stavimo do znanja da ekološka kataklizma na kojoj će profitirati kompanija Rio Tinto i evropska industrija baterija za nas nisu nikakva „privredna prilika“. Rio Tinto ne sme i neće proći!

Nije dugo trebalo, pa da se u novoj godini organizuju nove blokade s ciljem proterivanja Rio Tinta iz Srbije. Na prvu ovogodišnju blokadu pozvao je Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) već 3. januara. Povod je bila Vučićeva izjava nekoliko dana ranije da Rio Tintov projekat „stoji i nigde se pomerati neće“. Iako osetno malobrojnije i kratkotrajnije, blokade su organizovane i u glavnom gradu, najpre 3, pa 8. januara.

Međutim, da bi blokade mogle da postignu cilj s kojim su inicijalno i organizovane – da oteraju Rio Tinto iz Srbije – one moraju biti više od simboličnih protesta; moraju prevazići svoja ograničenja i izrasti u dobro koordinisan masovni pokret. S tom idejom smo se i mi pridružili velikom sastanku ekoloških i drugih organizacija, koji je održan 9. januara u Gornjem Milanovcu.

Sastanku je prisustvovalo blizu 30 organizacija i ekoloških saveza iz različitih krajeva Srbije. S tolikim brojem učesnika koji se uglavnom samoorganizuju na lokalu i koji dolaze iz različitih političkih (pa samim tim i strateških) pozadina, jasno je zašto se blokade suočavaju sa problemom nedovoljne koordinacije i nerazrađene strateške vizure. Međutim, dominantno raspoloženje na sastanku bilo je za nastavak i radikalizaciju blokada, kao i za jedinstveno nastupanje u javnosti kako bi se izbegla konfuzija koja je mnoge ljude odvratila od učešća u prethodnim blokadama. Plan je da se blokade organizuju svake subote do kraja januara i da se ulože napori u njihovu što bolju koordinaciju i omasovljavanje.

U sredu, 12. januara u 12 časova, organizovan je i protest SEOS-a i Ekološkog ustanka ispred Vlade, gde su najavljene buduće blokade graničnih prelaza i drugih saobraćajnih čvorišta, a Vladi je ponovo upućen formalni zahtev da obelodani i raskine dokumente potpisane s Rio Tintom.

Poznate lokacije blokada ove subote su, po prvi put, jedan granični prelaz – Trbušnica, kod Loznice – zatim Beograd (kod Sava centra), Preljina, put Požega–Kosjerić (mesto Pesak), Užice (Ložionički most), ulaz u Gornjačku klisuru (Šetonjski most), Vranje (Saborna crkva), Šabac (most), Nova Varoš, Vrbas i Kula (kod Seveplanta), te Lazarevac (rampa, tj. kod zgrade Komunalnog). Sve blokade počinju u 13 časova.

Mi na ovu blokadu ponovo izlazimo u bloku, okupljeni oko banera „Stop investitorima! Spasimo prirodu!“ Sve koji se slažu s tim da krupnom kapitalu ne smemo dozvoliti da nesmetano vršlja po Srbiji i uništava nam živote, naročito ne u ime evrointegracija, te da nam treba politika koja u centar stavlja radnog čoveka, a ne profit, pozivamo da nam se pridruže u bloku. Izvedite svoj bes na ulicu i uključite se u izgradnju masovnog borbenog pokreta protiv Rio Tinta!

S obzirom na naglo pogoršanje epidemiološke situacije, apelujemo na to da čuvamo jedni druge i da u bloku, ali i na blokadama u celini, nosimo maske.

Nakon sastanka organizacija u Gornjem Milanovcu, 9. januara 2022.