ODBRANI PRAVO NA PROTEST![2 min. za čitanje]

„Korupcija zvaničnika, policijski tretman „običnih ljudi” u gradovima, borba protiv gladnih i suzbijanje narodnog stremljenja ka prosvetljenju i znanju, iznuđivanje poreza, progon verskih manjina, ponižavajuć tretman vojnika i tretman liberalne inteligencije i studenata kao da su vojnici – zar ove i hiljade drugih manifestacija tiranije, iako nisu direktno povezane sa „ekonomskom” borbom, ne predstavljaju, generalno, u manjoj meri „široko primenljivo” sredstvo i priliku za političku agitaciju i uvlačenje masa u političku borbu? Upravo suprotno je istina.”

Ove reči, koje je Lenjin napisao u jednoj polemici pre više od sto godina, kao da su napisane za današnju Srbiju: represivna hajka korumpiranih vlasti protiv radnica i radnika u štrajku, gladnih, studenata, muslimana, direktora biblioteka i kritičnih glasova iz inteligencije, ćutnja pred fašističkim batinašima kada napadaju NOB-ovce na ulicama, medijska blokada protiv narodnog besa, sve je to izraz tiranije kapitalističkih vlasti.

Susedna Mađarska nam je upozorenje šta nas čeka ako budemo ćutali pred ovim napadima i pretnjama. Represivna vlast, koja se bespomoćna okreće MMF-u i ulazi u dužničko ropstvo, vlast čija je jedina opozicija ekstremna desnica čije oružane paravojne jedinice marširaju radničkim krajevima, napadi na Rome i Jevreje, gušenje svakog socijalnog, progresivnog i demokratskog stremljenja u narodu.

Kada niko u mejnstrim politici nije spreman da se ovakvoj politici suprotstavi, kada policija može da batina radništvo, kada fašisti mogu da napadaju noževima na fakultetu, ili da tuku devedesetdvogodišnjeg starca u sred bela dana u Beogradu, onda je jasno da je svako ko vrednuje slobodu primoran da se nezavisno organizuje i započne politički pokret odbrane prava na protest.

Mi ćemo se zalagati za okupljanje svih – čestitih javnih ličnosti, sindikalnih boraca i aktivista za ljudska prava, antifašista i gej aktivista, predstavnika verskih i rasnih manjina, svih „običnih ljudi” koji ne žele da žive pod državnom represijom i fašističkom čizmom – u narodni pokret i protestnu kampanju.

Za početak želimo da dižemo svest – putem izjava u medijima, javnih tribina i informativnih letaka. Potrebno je mobilisati javno mnjenje protiv svake instance nepravde, jer ne želimo zemlju u kojoj smo svi obespravljeni. Vreme je da se čuje i naš glas.

Ako jednog dana budemo mogli da mobilišemo ne samo javno mnjenje, već i javnost u aktivan protest, građansku neposlušnost, direktnu akciju, štrajk i stvaranje narodnih odbora za odbranu demokratije, onda ćemo moći da kažemo da je izrastao pravi pokret za slobodu. Pozivamo vas da se pridružite.

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

Martin Niemöller